FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOFAZ: IZRAELSKA SIGURNOSNA OGRADA IĆI ĆE UZDUŽ ZELENE CRTE

JERUZALEM, 6. rujna 2004. (Hina/AP) - Izraelski dužnosnici preradilisu planiranu trasu nedovršenog dijela izraelske sigurnosne ograde takoda ona neće zahvaćati dio palestinske zemlje na Zapadnoj obali, kazaoje u ponedjeljak izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.
JERUZALEM, 6. rujna 2004. (Hina/AP) - Izraelski dužnosnici preradili su planiranu trasu nedovršenog dijela izraelske sigurnosne ograde tako da ona neće zahvaćati dio palestinske zemlje na Zapadnoj obali, kazao je u ponedjeljak izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.

Mofaz je kazao da su tu novu trasu, promijenjenu nakon odluke izraelskog Vrhovnog suda, odobrili i obrambeni dužnosnici i premijer Ariel Sharon. Sharonov glasnogovornik je međutim kazao da konačna odluka još nije donesena.

Izrael je u prvom planu namjeravao uključiti više židovskih naselja na južnom dijelu Zapadne obale u "izraelsku" stranu ograde. Time bi se efektivno anektiralo oko 30 četvornih kilometara teritorija koje je Izrael osvojio u bliskoistočnome ratu 1967. godine.

Izraelska "sigurnosna ograda", kojoj je cilj - prema izraelskoj strani sprječavanje ulaska palestinskih samoubojica na izraelsko područje, izvrgnuta je oštrim međunarodnim kritikama ali i kritikama unutar Izraela.

Dosad izgrađeni dio sigurnosne ograde sprječava tisuće Palestinca da odu na posao ili u školu.

Izraelski Vrhovni sud u lipnju je donio odluku da se trasa sigurnosne ograde mora promijeniti te da se u obzir moraju uzeti palestinske humanitarne zabrinutosti, čak i pod cijenu sigurnosti.

Zbog toga su izraelski obrambeni dužnosnici promijenili trasu u južnom dijelu Zapadne obale, gdje izgradnja još nije započela.

Nova trasa ići će uzduž tzv. "zelene crte" koja od 1967. dijeli Izrael i Zapadnu obalu.

"Postigli smo dogovor da ograda ide uzduž zelene crte", kazao je Mofaz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙