FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAEL PLANIRA VIŠE OD 500 NOVIH STAMBENIH JEDINICA NA ZAPADNOJ OBALI, KRIZA SE ZAOŠTRAVA

JERUZALEM, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Izrael je u ponedjeljakobjavio planove za izgradnju više od 500 novih stambenih jedinica napodručju Zapadne obale, nakon što je Washington signalizirao da ćeprihvatiti rast židovskih enklava u okupiranom teritoriju, što suPalestinci ocijenili zaoštravanjem krize i prijetnjom po mirovniproces.
JERUZALEM, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Izrael je u ponedjeljak objavio planove za izgradnju više od 500 novih stambenih jedinica na području Zapadne obale, nakon što je Washington signalizirao da će prihvatiti rast židovskih enklava u okupiranom teritoriju, što su Palestinci ocijenili zaoštravanjem krize i prijetnjom po mirovni proces.

Sjedinjene Države su se ranije, u skladu s međunarodno odobrenim smjernicama mirovnog plana, protivile proširenju židovskih naselja na palestinskim područjima.

Provođenje mirovnih smjernica, čiji je cilj, između ostaloga, i stvaranje neovisne palestinske države do 2005. godine, zastalo je nakon što su ga prošle godine obje strane potpisale.

Izraelski premijer Ariel Sharon, koji odbija pregovore s Palestincima, distancirao se od smjernica. Umjesto toga planira jednostrano povlačenje iz pojasa Gaze sljedeće godine, ukidanje 21 židovskog naselja kao i 4 izolirane enklave na Zapadnoj obali.

Međutim, Sharon je istodobno pojasnio da s druge strane namjerava povećati najveća izraelska naselja na Zapadnoj obali, kao dio svog plana "za izvlačenjem".

Većina izraelskih naseljenika, kojih je ukupno nešto više od 230 tisuća, živi na području Zapadne obale, raštrkano između više od 2 milijuna Palestinaca.

Palestinci se protive svim židovskim naseljima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, područjima koje je Izrael zaposjeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, a Palestinci ih žele za svoju buduću državu.

"Gotovo da ne prođe ni tjedan dana a da izraelska vlada ne objavi neki tender za stotine i stotine novih stambenih jedinica u doseljeničkim naseljima", rekao je palestinski ministar Saeb Erekat. "Ako se nastavi takav grabež zemlje, postavlja se pitanje gdje će se uopće uspostaviti palestinska država?", upitao se.

Prema izraelskim planovima, objavljenim u ponedjeljak, predviđena je izgradnja oko 530 novih stambenih jedinica u postojećim židovskim naseljima.

Izraelski državni ured za pitanja teritorija, nadležan i za neka područja na Zapadnoj obali, namjerava raspisati natječaj za izgradnju oko 300 stambenih jedinica u naseljima Har Adar i Har Gilo sljedeće godine, objavila je njihova glasnogovornica Ortal Tzabar u ponedjeljak dodavši da te planove još mora odobriti Ministarstvo obrane. Dva naselja postala su boljim predgrađima Jeruzalema.

Izraelski dužsnosnici objavili su da su ovi planovi o proširenju židovskih naselja naišli na veliko razumijevanje SAD-a. Američki dužnosnici u Izraelu kazali su da se američka vlada neće protiviti izgradnji dodatnih stambenih jedinica na Zapadnoj obali, sve dok se ne povećava sam broj židovskih naselja, iako o tome neće biti donesena formalna odluka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙