FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U OČEKIVANJU NOVIH POKAZATELJA I GREENSPANOVA GOVORA DOLAR OJAČAO

LONDON, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimdeviznim tržištima nešto oporavio nakon nedavno zabilježenih najnižihrazina u četiri tjedana prema euru i jenu, dok su ulagači odlučilipredahnuti i za nove smjernice pričekati ovotjedne nove američkepokazatelje i govor čelnika američke središnje banke Fed AlanaGreenspana.
LONDON, 23. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim deviznim tržištima nešto oporavio nakon nedavno zabilježenih najnižih razina u četiri tjedana prema euru i jenu, dok su ulagači odlučili predahnuti i za nove smjernice pričekati ovotjedne nove američke pokazatelje i govor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana.

Uslijed ponovnih manjih kupovina dolar je zabilježio najvišu razinu u zadnjih tjedan dana prema euru, koji trenutno iznosi 1,2266 dolara, nakon što su ga slabi prošlotjedni gospodarski pokazatelji srušili na najnižu razinu u zadnja četiri tjedna. Na dobitku od oko 0,3 posto bio je i prema jenu pa iznosi 109,49 jena, te prema švicarskom franku, dosegnuvši 1,2557 franaka.

U nedostatku ključnih gospodarskih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, ulagači su svoju pažnju usmjerili očekivanom podatku u narudžbama trajnih dobara sredinom tjedna te stopi gospodarskog rasta u drugom tromjesečju krajem tjedna, za kada je najavljen i govor čelnika Fed-a Alana Greenspana.

Tržišta s nestrpljenjem iščekuju hoće li Greenspan reći isto što je Fed naveo u svojem ovomjesečnom priopćenju vezano uz podizanje kamatnih stopa i signalizirati da li je Fed spreman provoditi obećano 'odmjereno' podizanje kamatnih stopa. Fed je istakao i da rastuće cijene energenata pritišću to najveće svjetsko gospodarstvo.

"Dolar je nešto ojačao, no situacija je prilično mirna. Kasnije u ovome tjednu na rasporedu su značajni gospodarski pokazatelji od kojih ulagači očekuju smjernice", kazao je Umberto Alvisi, valutni strateg u CSFB-u. "Američki podaci su slabiji i bit će zanimljivo vidjeli da li su takve slabosti privremene ili početak trenda slabljenja, posebice uz ovako visoke cijene nafte koje mogu doprinijeti takvome trendu".

Zbog neizvjesnosti glede nedavnog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su dosegnule gotovo 50 dolara po barelu u petak, trgovci su bili na oprezu, a obujam trgovanja slab.

Euro je danas oslabio nešto i prema jenu, te trenutno iznosi 134,28 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙