FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILAN KUČAN: TUĐMAN JE BIO SKLON SLOVENCIMA

LJUBLJANA,4. kolovoza 2004.(Hina) - Bivši slovenski predsjednik MilanKučan osudio je u razgovoru za mariborski list Večer od suboteneuspješnu interpelaciju oporbenih stranaka protiv vlade premijeraRopa kao predizbornu manipulaciju, a osvrnuo se i na odnose sHrvatskom, ustvrdivši da je najviše sklonosti prema Slovencima injihovim aspiracijama pokazivao prvi hrvatski predsjednik FranjoTuđman.
LJUBLJANA,4. kolovoza 2004.(Hina) - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan osudio je u razgovoru za mariborski list Večer od subote neuspješnu interpelaciju oporbenih stranaka protiv vlade premijera Ropa kao predizbornu manipulaciju, a osvrnuo se i na odnose s Hrvatskom, ustvrdivši da je najviše sklonosti prema Slovencima i njihovim aspiracijama pokazivao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, Kučan je rekao da je u neformalnim razgovorima s Tuđmanom jednom prigodom spomenuo mogućnost da Hrvatska na deset ili dvadeset godina iznajmi Savudriju Sloveniji, ali da se granica na moru i na kopnu ne prejudicira, nego zbog osjetljivosti problematike prepusti budućim generacijama.

"Tuđman se u razgovorima sa mnom slagao sa stajalištem da treba naći rješenje koje bi zadovoljavalo interese jednih i drugih - interese Slovenije da ima kontakt s otvorenim morem i interese Hrvatske da ima granicu s Italijom. Jedno od spominjanih prijelaznih rješenja bilo je i davanje dijela Savudrijskog poluotoka u najam Sloveniji na duže razdoblje od nekoliko desetaka godina, no ta ideja nikad nije iznesena u službenim razgovorima", rekao je Kučan, dodajući da je rješenje iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan bilo na tragu takvog rješenja.

Kučan je o ovogodišnjim parlamentarnim izborima rekao da slovenska desnica relativizira i radikalizira prošlost umjesto da se preoblikuje u konzervativnu desnicu europskog profila.

Kad u Sloveniji bude formirana takva europska konzervativna stranka, bit će zapravo svejedno hoće li na izborima pobijediti desnica ili ljevica, ocijenio je bivši slovenski predsjendik Milan Kučan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙