FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAPSKA LIGA POZVALA NA OSLOBAĐANJE DVOJICE OTETIH FRANCUZA U IRAKU

KAIRO/BEJRUT, 30. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Oslobađanje dvojicefrancuskih novinara otetih u Iraku zatražili su u ponedjeljak glavnitajnik Arapske lige Amr Musa na konferenciji za tisak održanoj u Kairute kongres iračke oporbe koji je održao prvu sjednicu u Bejrutu.
KAIRO/BEJRUT, 30. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Oslobađanje dvojice francuskih novinara otetih u Iraku zatražili su u ponedjeljak glavni tajnik Arapske lige Amr Musa na konferenciji za tisak održanoj u Kairu te kongres iračke oporbe koji je održao prvu sjednicu u Bejrutu.

"Pozivam sve da što prije privedu kraju tu aferu kako bismo izbjegli nepotrebne posljedice", kazao je Musa na konferenciji za tisak održanoj nakon razgovora s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom.

Apel za oslobađanje francuskih novinara u ponedjeljak je uputio i kongres iračke oporbe u Bejrutu.

"Članovi kongresa spremni su se angažirati u Iraku kako bi taoci bili oslobođeni", rekao je Abel Amir Rakabi, glavni tajnik kongresa koji se protivi privremenoj iračkoj vladi i koji okuplja 300 osoba.

"Zahtjev otmičara koji žele da Francuska poništi zabranu nošenja islamskog rupca u školama pokazuje zbrku u kojoj su se našle snage koje se bore protiv američke okupacije u Iraku", istaknuo je.

"Ne vidimo međusobnu povezanost borbe protiv okupacije i ucjenjivanja Francuske koja je oduvijek na strani iračkoga naroda i koja se protivila američkoj invaziji", dodao je Rakabi.

Christian Chesnot iz Radio France Internationale i Georges Malbrunot iz Le Figaroa nestali su u Iraku 20. kolovoza. U subotu je katarska satelitska tv-mreža Al-Jazira prikazala videosnimku na kojoj ta dvojica kažu da su taoci "Islamske vojske u Iraku".

Ta skupina traži da "Francuska ukine zakon o zabrani nošenja islamskog vela" u javnim školama do ponedjeljka navečer.

U ponedjeljak ujutro, francuska je vlada priopćila da će se zakon, kao što je bilo planirano, "primjenjivati" od četvrtka, prvog dana školske nastave u Francuskoj, unatoč ultimatumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙