FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZAPLET OKO SPOMENIKA MILI BUDAKU

ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - "Svi su protiv podignutog spomenikaustaškom ministru Mili Budaku u Svetom Roku, no nitko ne zna tko jenadležan za pokretanje postupka za njegovo uklanjanje i po kojem bizakonskom osnovu to trebalo učiniti, i to je sažetak onoga što se,barem na službeno pravnoj razini, događa u vezi najnovije hrvatskepolitičke afere oko podizanja spomenika ustaškom ratnom zločincu, kojiizaziva sve veću negativnu reakciju međunarodne javnosti", piše zabeogradsku "Politiku" dopisnik lista iz Zagreba.
ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - "Svi su protiv podignutog spomenika ustaškom ministru Mili Budaku u Svetom Roku, no nitko ne zna tko je nadležan za pokretanje postupka za njegovo uklanjanje i po kojem bi zakonskom osnovu to trebalo učiniti, i to je sažetak onoga što se, barem na službeno pravnoj razini, događa u vezi najnovije hrvatske političke afere oko podizanja spomenika ustaškom ratnom zločincu, koji izaziva sve veću negativnu reakciju međunarodne javnosti", piše za beogradsku "Politiku" dopisnik lista iz Zagreba.

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt smatra da bi se spomenik mogao ukloniti intervencijom državnog tužitelja, no to je moguće tek od 1. listopada kada na snagu stupa novi kazneni zakon koji predviđa kazneno djelo za svakoga koji raspačava ili na drugi način učini dostupnim javnosti materijale kojima se odobrava ili opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti, piše dopisnik lista. Općina Lovinac, na čijem je području Sveti Rok, podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog postavljanja spomenika, "iako se zna tko je to učinio", nastavlja dopisnik lista. Organizaciji HDZ-u Ličke županije, "inače najeekstremnijoj u cijelom HDZ-u", stoji u vijesti, očito se ne sviđa što iz općine traže da policija istraži tko stoji iza svega te traži ostavku predsjednika općine Hrvoje Račića.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odgovorilo je i na jučerašnju inicijativu 120 hrvatskih intelektualaca da se obnove politički procesi iz doba komunističke vlasti, među kojima je i Budakov, da država ne može pokrenuti reviziju postupaka jer je rok za podnošenje takvih zahtjeva istekao 1. siječnja 2000. godine, navodi se u vijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙