FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PINOCHETU UKINUT IMUNITET

SANTIAGO , 26. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Čilea odlučioje u četvrtak ukinuti imunitet bivšem diktatoru Augustu Pinochetu usklopu istrage o Planu Condor, objavila je sudska instanca.
SANTIAGO , 26. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Čilea odlučio je u četvrtak ukinuti imunitet bivšem diktatoru Augustu Pinochetu u sklopu istrage o Planu Condor, objavila je sudska instanca.

Ta odluka otvara put procesu protiv bivšeg čileanskog predsjednika (1973.-1990.) za odgovornosti u Planu Condor, programu eliminacije protivnika koji su izvodile južnoameričke diktature sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća (Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Paragvaj, Urugvaj).

Odluka o ukidanju imuniteta donesena je s 9 glasova za i 8 protiv, naveo je u četvrtak Vrhovni sud čiji su članovi u srijedu saslušali argumente dviju strana.

Pinochetova obrana inzistirala je na problemu "blaže demencije" na temelju kojih je Vrhovni sud odlučio arhivirati prvi proces protiv bivšeg predsjednika u srpnju 2002. u aferu nazvanu Karavana smrti.

Pinochetu je početno suđeno kao intelektualnom vođi zločina jednog vojnog eskadrona optuženog da je ubio 75 protivnika u nekoliko čileanskih gradova između rujna i listopada 1973.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙