FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJSKI ZNANSTVENICI: ČOVJEČANSTVO ŽIVI IZNAD SVOJIH MOGUĆNOSTI

ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Očito je da će čovječanstvo živjetiiznad svojih mogućnosti bez neobnovljivih izvora energija kakvi suugljen i nafta, upozorili su u utorak austrijski znanstvenici.
ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Očito je da će čovječanstvo živjeti iznad svojih mogućnosti bez neobnovljivih izvora energija kakvi su ugljen i nafta, upozorili su u utorak austrijski znanstvenici.

Na planetu Zemlji, s trenutačnih 6,3 milijardi stanovnika, već sada živi više stanovnika nego li to dopuštaju Zemljine "mogućnosti", upozorio je Helmut Haberl s Instituta za interdisciplinarna istraživanja (IFF) u stručnom međunarodnom časopisu "Land Use Policy".

Haberl je citirao vlastita istraživanja te radove drugih austrijskih ali i američkih znanstvenika koji su se koristili metodom "ekološkog otiska", stoji u posebnom izdanju tog časopisa.

Oni su izračunali površinu zemlje potrebne da bi se održala sadašnja razina potrošnje. U taj je izračun uključen ekvivalent površine koja bi trajno bila potrebna za proizvodnju energije - a koja se danas crpi iz ugljena i nafte.

Rezultati su pokazali da je "ekološki otisak" diljem svijeta već sada 20 posto veći od trenutačno raspoložive površine zemlje. Nadalje, neće se moći održati sadašnja razina potrošnje ako nestanu neobnovljiva fosilna goriva.

Haberl je svoju teoriju pokazao na primjeru Austrije s oko osam milijuna stanovnika, gdje je 5.4 hektara potrebno po stanovniku za sadašnju razinu potrošnje, a raspoloživo je tek četiri hektara. Za usporedbu, svakome američkome građaninu potrebno je deset hektara za potrošnju. Svjetski prosjek pak iznosi dva hektara po stanovniku, kazali su stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙