FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP:DRUŽBA-ADRIA I RUSKO-AMERIČKA NADMUDRIVANJA OKO PRAVACA NAFTOVODA

ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvati su prihvatili realnostitržišta naftom i Omišalj će uskoro početi redovito isporučivati ruskunaftu, piše The Russia Journal u članku o, kako tvrdi, pokušajimaBushove administracije da preusmjeravanjem naftovoda od kaspijskihnaftnih polja "presiječe veze kavkaskih država" s Moskvom.
ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvati su prihvatili realnosti tržišta naftom i Omišalj će uskoro početi redovito isporučivati rusku naftu, piše The Russia Journal u članku o, kako tvrdi, pokušajima Bushove administracije da preusmjeravanjem naftovoda od kaspijskih naftnih polja "presiječe veze kavkaskih država" s Moskvom.

Ruska je vlada uvijek shvaćala da je uspostava naftovoda od Bakua do Ceyhana u Turskoj, "bila dio šire američke strategije da presiječe sve veze Moskve s bivšim sovjetskim republikama na Kavkazu izgradnjom nove gospodarske infrastrukture koja bi odvratila skupinu kavkaskih država od toga da ikada obnavljaju te veze", piše list ocjenjujući da su se ti američki napori pokazali uzaludnim i skupim nakon što je ruska agencija za naftovod Transneft našla turskog partnera koji je prihvatio prijedlog izgradnje alternativnog pravca preko Turske.

"Američka nastojanja na sjevernoj, ukrajinskoj, obali Crnog mora imala su još manje uspjeha", nastavlja list, jer se ukrajinski naftovod, kojeg je podržavala američka administracija, kojim se od Odesse nafta trebala prebacivati sjeverno u Brody, a zatim u Poljsku i središnju Europu, pokazao skupim i ekonomski neisplativim. Ruska vlada i tvrtke izvoznice nafte ukrajinskoj su vladi predložili da obrne smjer isporuke nafte tim naftovodm prema jugu, no Ukrajinci su prvo odbacili tu ponudu ali kako je padao promet naftom u ukrajinskoj luci Odessi prijedlog je prihvaćen, objašnjava list.

"Sukob u Kijevu oko strateških razloga za i protiv tih alternativnih naftnih pravaca naštetio je još jednom američkom savezniku u regiji. Krajem prošle godine ukrajinski je parlament glasao za zaustavljanje projekta naftovoda Adria. On je trebao prevoziti rusku sirovu naftu u Omišalj u Hrvatsku, jadransku luku dovoljnu duboku za tankere. Ukrajinski veto bila je osveta antiruskog naftnog lobija u Kijevu radi neuspjeha njenog projekta Odessa-Brody", piše list.

"Ironija ovog ishoda je da je projekt Omišalj prvi put bio predložen 2002., i s njim su se složili Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Slovačka, Mađarska i Hrvatska kao načinom da se ruska nafta isporuči Bushovim biračima, vlasnicima rafinerija na teksaškim obalama u SAD-u. Početni kapacitet, prema planu za Omišalj, bio je 5 milijuna tona godišnje a kasnije bi se eventualno popeo na 15 milijuna tona. Ukrajinski su zastupnici svoje glasovanje protiv opravdavali time da bi, ako naftovod Družba krene zapadno od Ukrajine, to bio konačni udarac predloženom naftovodu Odessa-Brody. 'To je istina', kaže Adam Landes, analitičar naftne politike u Moskvi, 'no naftovod Odessa-Brody ionako je osuđen na propast. On ne nudi komparativne prednosti potencijalnim isporučiteljima s kaspijskog područja, a ni kupcima nafte, i stoga nije bio korišten dvije godine otkako je uglavnom dovršen. Što će Ukrajincima više vremena trebati da se suoče s tom prilično očitom činjenicom to će duže taj nesretni naftovod biti besposlen'. I Hrvati su se sada pokorili realnostima tržišta naftom, i Omišalj će uskoro početi redovitu otpravu ruske sirove nafte", završava list dio članaka u kojem se osvrće na stanje u vezi s naftovodom Družba-Adria.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙