FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: I HRVATSKI SKINHEADSI SUDJELOVALI U MARŠU U ZNAK SJEĆANJA NA RUDOLFA HESSA

ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Ovogodišnje okupljanje neonacistaiz Njemačke i cijele Europe u bavarskom Wunsiedelu na maršu u znaksjećanja na nacističkog zločinca Rudolfa Hessa izazvalo je neočekivanosnažan otpor građana ali i gradske uprave, bilježi berlinski DieTageszeitung.
ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Ovogodišnje okupljanje neonacista iz Njemačke i cijele Europe u bavarskom Wunsiedelu na maršu u znak sjećanja na nacističkog zločinca Rudolfa Hessa izazvalo je neočekivano snažan otpor građana ali i gradske uprave, bilježi berlinski Die Tageszeitung.

Gradonačelnik Wunsiedela Karl-Willi Beck (CSU) i njegov zamjenik Matthias Popp najavili su prosvjed protiv najvećeg okupljanja neonacista u Europi, na kojem su ove godine - uz stranačko vodstvo radikalno desnog njemačkog NPD-a - sudjelovali i naci-skinheadsi iz Švicarske, Hrvatske, Španjolske, Skandinavije i Velike Britanije, napominje berlinski list.

Budući da je bavarski upravni sud i ove godine usprkos otporu čelništva odobrio marš u gradiću na čijem je groblju Hess pokopan, gradonačelnik Beck, njegov zamjenik Popp i dvadesetak gradskih vijećnika pridružili su se prosvjednicima, ističući transparente s natpisima "odvraćanje pogleda plodno je tlo za nacional-socijalizam", ističe TAZ.

Ni desnica ni međunarodni televizijski timovi nisu očekivali takvu reakciju gradonačelnika Wunsiedela, bilježi list, dodajući da su prosvjednici tek na opetovani poziv policije odustali od blokade ulice.

Pritom je i jedan od policijskih čelnika naglasio: "Da sam ja gradonačelnik Wunsiedela, također bih sjeo nasred ceste", bilježi berlinski list, sažimajući bilancu prosvjeda: "Zadovoljan gradonačelnik, koji se nada promjeni zakona o okupljanju i ne namjerava odustati sve dok to ne postigne - i više od 100 uhićenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙