FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR JAČA U OČEKIVANJU NOVIH GOSPODARSKIH POKAZATELJA

LONDON, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima deviza ojačao prema euru i jenu, dok je pažnja ulagača idalje ostala usmjerena novim gospodarskim pokazateljima koji bi imtrebali pomoći da odluče hoće li nastaviti očekivati daljnji rastkamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.
LONDON, 25. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima deviza ojačao prema euru i jenu, dok je pažnja ulagača i dalje ostala usmjerena novim gospodarskim pokazateljima koji bi im trebali pomoći da odluče hoće li nastaviti očekivati daljnji rast kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Dolar je ostvario dobitak od oko 0,4 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,21 dolar, dok je nakratko zabilježio i najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna, u visini 1,2053 dolara za euro. Ojačao je i nekih pola posto prema jenu te stoji 109,84 jena.

Današnji podatak o narudžbama trajnih roba u SAD-u u srpnju, koji bi trebao pokazati porast od jedan posto na mjesečnoj razini, bit će ključan test za pozitivno raspoloženje koje vlada prema američkoj valuti nakon ovotjednih optimističnih komentara američke središnje banke Fed glede američkog oporavka.

Dobrom raspoloženju prema dolaru pomogla je i činjenica da su se cijene nafte poprilično udaljile od rekordnih razina od gotovo 50 dolara zabilježenih prošlog petka, unatoč njihovom današnjem blagom porastu.

"Čini se da tržište već dugo iščekuje porast trajnih narudžbi", kazao je Steven Saywell, glavni valutni strateg u Halifax Bank of Scotland Treasury Servicies u Londonu. "Ne dobije li ga, to bi moglo izazvati poneke prodaje dolara, posebice stoga što doista moramo vidjeti podatke koji podupiru Fed-ovo stajalište da usporavanje gospodarstva ne samo da je privremeno nego je sada iza nas".

Nedavne naznake usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva pogodile su dolar, budući su izazvale sumnje glede toga hoće li Fed ponovno podići kamatne stope u rujnu, nakon njihova povećanja u kolovozu po drugi put u šest tjedana.

Jen se tako danas našao na gubitku i prema euru, koji trenutno iznosi 132,89 jena, kako su se ulagači ponovno okretali valutama koje nose veće prinose. U takvim je okolnostima ojačala i britanska funta, valuta s relativno visokim prinosom, koja je u odnosu na dolar nakon jučer zabilježene najniže razine u zadnja tri mjeseca ojačala na 1,7957 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙