FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR POD PRITISKOM SLABIJEG AMERIČKOG GOSPODARSKOG RASTA

LONDON, 30. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio je danasna svjetskim deviznim tržištima po objavi da je američko gospodarstvozabilježilo manji rast u drugom ovogodišnjem tromjesečju nego seočekivalo.
LONDON, 30. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio je danas na svjetskim deviznim tržištima po objavi da je američko gospodarstvo zabilježilo manji rast u drugom ovogodišnjem tromjesečju nego se očekivalo.

Do podneva je tako njegov tečaj oslabio 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,2053 dolara. Potonuo je i 0,6 posto u odnosu na jen, te se njime trguje po 111,44 jena.

Američka vlada danas je objavila da je u spomenutom razdoblju gospodarski rast dosegnuo tri posto, dok je u prethodnom tromjesečju bio 4,5 posto. Ekonomisti su očekivali da će stopa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva dosegnuti 3,7 posto.

"Ovaj podatak definitivno ne daje podršku dolaru", izjavila je Meg Browne, analitičarka HSBC-a. "Možemo očekivati spuštanje tečaja dolara prema euru, no vjerojatno ne ispod 1,213 dolara."

Japanski jen, pak, ojačao je danas i prema euru i to 0,3 posto, tako da euro stoji 134,34 jena. Poticaj njegovu jačanju dao je današnji skok Nikkei indeksa Tokijske burze po najvišoj stopi u proteklih šest tjedana, što je ublažilo ranije zabrinutosti da će strani investitori smanjiti kupovinu japanskih dionica.

"Jačanju jena podršku je dalo isključivo japansko tržište dionica", kazao je David Bloom, valutni strateg pri HSBC-u. U posljednja tri mjeseca kretanje tečaj jena prema dolaru bilo je u korelaciji upravo s kretanjem Nikkei indeksa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙