FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nije pogodno vrijeme za prodaju dolara

LONDON, 31. srpnja 2004. (Hina) - Novi američki gospodarski pokazateljipotaknuli su prošloga tjedna na deviznim tržištima skok tečajaameričkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama na najvišurazinu u zadnjih mjesec i pol dana.
LONDON, 31. srpnja 2004. (Hina) - Novi američki gospodarski pokazatelji potaknuli su prošloga tjedna na deviznim tržištima skok tečaja američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama na najvišu razinu u zadnjih mjesec i pol dana.

Tečaj dolara tako je ojačao 0,6 posto prema euru, dosegnuvši 1,2015 dolara. Porastao je i nešto više od jedan posto prema jenu, na 111,34 jena.

Rast povjerenja američkih potrošača u srpnju na najvišu razinu u protekle dvije godine potaknulo je nove kupovine američke valute. Taj pokazatelj podupro je nedavno izloženo stajalište predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana da je nedavno usporavanje potrošnje kratkoga vijeka. Stoga ni američki gospodarski rast u prošlom tromjesečju, koji je usporio na tri posto, nije značajnije utjecao na raspoloženje ulagača. "Nije pogodno vrijeme za prodaje dolara", kazao je Kenichiro Ikezawa iz Daiwa SB Investmenta. Analitičari ističu da bi pad tečaja eura ispod 1,205 dolara mogao ohrabriti na nove kupovine dolara.

U Europi, gospodarski signali i dalje su pomiješani. Optimizam francuskih poduzetnika na najvišoj je razini u zadnje tri godine, no povjerenje njemačkih potrošača i nadalje je slabo. Nadalje, njemački indeks poslovne optimističnosti Ifo instituta pokazao je rast u srpnju za jedan indeksni bod u odnosu na lipanj, na 95,6 bodova. Analitičari su očekivali da će dosegnuti 95 indeksnih bodova. Porasla je i poslovna optimističnost u srpnju u Italiji i Belgiji. "Ifo indeks nastavlja niz neznatno boljih gospodarskih pokazatelja eurozone, što podupire tečaj eura",ocijenio je Paul Robson, valutni strateg pri Royal Bank of Scotland Groupu. "Taj podatak je ohrabrujući, no ipak je još prerano reći da se europsko gospodarstvo konačno oporavlja".

Tečaj japanskog jena, pak, na deviznim je tržištima, uz dolar, oslabio i prema euru, i to 0,3 posto, na 133,6 jena. Razlozi slabljenju japanske valute su veći od očekivanja pad industrijske proizvodnje u Japanu te inozemni ulagači koji su počeli više prodavati nego kupovati japansku imovinu. Industrijska proizvodnja u lipnju je smanjena za 1,3 posto na mjesečnoj razini. Inozemni ulagači pretprošloga su tjedna bilo neto prodavatelji japanske imovine po prvi puta u zadnjih sedam tjedana, izvijestilo je tamošnje ministarstvo financija. Ti podaci nadovezali su se na nedavno izvješće o oštrom padu prometa u maloprodaji. "Niz ponešto loših japanskih gospodarskih pokazatelja ne doprinosi jačanju povjerenja u jen", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC Asset Managementu. "Ulagači postaju pomalo nesigurni u Japan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙