FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN UKINUO PDV NA IZVOZ NAFTE U BIVŠE SOVJETSKE REPUBLIKE

MOSKVA, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik VladimirPutin potpisao je danas zakon o poreznim izmjenama kojima će seolakšati izvoz nafte i plina u bivše sovjetske republike ukidanjemporeza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom njihova izvoza, izvijestilaje agencija Interfax.
MOSKVA, 18. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon o poreznim izmjenama kojima će se olakšati izvoz nafte i plina u bivše sovjetske republike ukidanjem poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom njihova izvoza, izvijestila je agencija Interfax.

Putin je izjavio da te izmjene, koje će stupiti na snagu početkom iduće godine, imaju za cilj promovirati Ujedinjenu gospodarsku zonu, okvir za buduće zajedničko tržište koje planiraju Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan.

"To je prilično težak korak za Rusiju, no namjerno smo ga poduzeli", Interfax citira Putina, koji je to rekao na odmoru na Crnome moru ukrajinskom predsjedniku Leonidu Kučmi. "Nadamo se da će to naši partneri cijeniti", dodao je.

Rusija se snažno zalaže za Ujedinjenu gospodarsku zonu, koju smatra načinom očuvanja svojih posebnih veza s bivšim sovjetskim republikama, od kojih mnoge sada aktivno traže nove partnere na Zapadu. Zajednički trgovinski problemi među najbolnijim su pitanjima u integracijskim naporima te četiri države.

Ruski izvoz nafte u bivše sovjetske republike, posebno u Ukrajinu, smanjio se u zadnjih nekoliko mjeseci zbog niza negativnih faktora, uključujući nametanje PDV-a i u zemljama izvoznicama i u zemljama uvoznicama.

Zamjenik ruskog premijera Aleksander Zhukov rekao je ranije ovoga mjeseca da će Rusija izgubiti nekih 34 milijardi rublji (1,17 milijardi dolara) proračunskih prihoda iduće godine ako se ukine porez na dodanu vrijednost na izvoz nafte i plina, sada u visini od 18 posto.

Rusija izvozi oko 40 milijardi prostornih metara plina godišnje u susjedne zemlje, što je jednako ukupnoj godišnjoj potrošnji plina u Francuskoj, te oko milijun barela nafte dnevno, uglavnom u Ukrajinu i Bjelorusiju. Te isporuke obično odlaze u lokalne rafinerije, no veći dio se kasnije ponovno izvozi na Zapad u obliku sirove nafte ili rafiniranih proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙