FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRIGE OKO IRAKA I VENEZUELE DRŽE CIJENE NAFTE IZNAD 45 DOLARA

LONDON, 13. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danassu se na svjetskom tržištu zadržale blizu rekordnih razina zbogzabrinutosti glede najnovijih sabotaža na iračku naftnu industriju imogućih nemira u Venezueli, čijeg predsjednika Huga Chaveza ovenedjelje čeka referendum o njegovoj vladavini.
LONDON, 13. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskom tržištu zadržale blizu rekordnih razina zbog zabrinutosti glede najnovijih sabotaža na iračku naftnu industriju i mogućih nemira u Venezueli, čijeg predsjednika Huga Chaveza ove nedjelje čeka referendum o njegovoj vladavini.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu spustila se za 15 centi, na 45,35 dolara, nakon u četvrtak zabilježene rekordno visoke razine od 45,75 dolara. Barel nafte Brent u Londonu pojeftinio je za 12 centi, na 42,17 dolara.

Slabljenju cijena pomogle su vijesti o današnjoj normalizaciji iračkog izvoza nafte s južnih naftnih polja, nakon što je glavni naftovod počeo ponovno raditi punim kapacitetom. Sabotaže početkom tjedna na taj naftovod srezale su izvoz za gotovo polovinu, na nešto ispod milijun barela dnevno.

No, tržišta brine da bi se sabotaže na naftnu infrastrukturu mogle nastaviti nakon što su snage predvođene SAD-om odgovorile na pobunu u gradu Najafu, koja traje tjedan dana.

Postoje također zabrinutosti da bi naftne isporuke iz Venezuele mogle biti dovedene u pitanje uslijed nemira do kojih bi moglo doći ako predsjednik Chavez doživi poraz na nedjeljnom referendumu.

Tržišta brine i razvoj situacije u najvećem ruskom izvozniku nafte Jukosu, koji se i nadalje bori s prijetnjom stečaja, no do sada je izbjegao ikakve prekide u njegovoj proizvodnji koja doseže 1,7 milijuna barela dnevno.

Strahovanja da su prenapregnute isporuke ostavile malo prostora za rješavanje poremećaja u ponudi rezultirala su skokom cijena sirove nafte za 23 posto ili za više od 8,60 dolara po barelu od kraja lipnja.

Američka proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu ovog je tjedna prekinuta zbog tropskih oluja, dok je vlada istodobno izvijestila o golemom i neočekivanom smanjenju zaliha sirove nafte - čimbenici koji poticajno djeluju na rast cijena nafte.

Potražnja za naftom u svijetu i dalje je snažna. Najnoviji podaci iz Kine pokazali su da je uvoz sirove nafte tog drugog najvećeg svjetskog potrošača u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci skočio za gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, dosegnuvši 70,63 milijuna tona. Potražnja iz Kine, prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u ovoj je godini uvećana za 15 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙