FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MURATOVIĆ: NE BJEŽATI OD RASPRAVE O TREĆEM ENTITETU U BiH

SARAJEVO,20. kolovoza(Hina) - Najveći broj Hrvata želi treći entitet uBosni i Hercegovini i bez uključivanja tog modela u rasprave obudućnosti ove zemlje neće biti moguće postići ozbiljno rješenje,izjavio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) HasanMuratović objašnjavajući pri tome kako se osobno s takvim zahtjevimane slaže.
SARAJEVO,20. kolovoza(Hina) - Najveći broj Hrvata želi treći entitet u Bosni i Hercegovini i bez uključivanja tog modela u rasprave o budućnosti ove zemlje neće biti moguće postići ozbiljno rješenje, izjavio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Hasan Muratović objašnjavajući pri tome kako se osobno s takvim zahtjevima ne slaže.

"Moramo biti objektivni. Nikada Hrvati neće dopustiti niti jednu ozbiljnu raspravu o modelima u kojoj se neće govoriti i o tom modelu (tri entiteta). Dakle, govor o modelu tri entiteta je neizbježan", kazao je Muratović u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski tjednik "Dani".

On je istaknuo kako ovakav zaključak temelji i na svojem višegodišnjem iskustvu iz vremena kada je bio veleposlanik BiH u Hrvatskoj i kada mu je postalo jasno da je najveći broj Hrvata kao i dijaspora žele svoj entitet u BiH.

O tome se, kazao je Muratović, mora raspravljati otvoreno i demokratski kako bi se iznijeli argumenti koji bi ljude potaknuli da se od ovakvog projekta odustane.

"A ne da se pljuje po ljudima koji to govore", kazao je Muratović koji je proteklih dana bio izvrgnut žestokim kritikama nakon što je objavljeno kako se, zajedno s profesorom Mostarskog sveučilišta Božom Žepićem, navodno svrstao na stranu zagovaratelja trećeg entiteta.

"Profesor Žepić napisao je čitavo poglavlje u svojoj knjizi. Neka oni koji hoće i znaju polemiziraju s njim i odbace te njegove argumente. Ja sam vrlo jasno odbacio mogućnost formiranja tog entiteta", brani se Muratović u "Danima".

Međutim, u drugom intervjuu, koji je dao tjedniku "Slobodna Bosna" a također je objavljen u petak, Muratović navodi kako je zapravo na stajalištu da bi se u BiH mogla ostvariti učinkovita državna struktura na bazi tri entiteta no pod uvjetom da oni ne budu etnički.

"To ne sporim i to i dalje mislim, ali sam također rekao (u TV emisiji sa Žepićem) da je to praktično neizvediv model i da ovdje nikada neće postojati suglasnost oko teritorijalnog preustroja BiH", kazao je Muratović dodajući ipak kako bi tri entiteta funkcionirala bolje od dva a s njima bi nestala i ovakva Republika Srpska.

On je također naveo kako je moguće da se kompromis postigne o nekim drugim rješenjima, važnim za funkcionalniji ustroj BiH.

Kako je objasnio, u sklopu rasprave koja se vodi pod okriljem Centra za sigurnosne studije BiH i čijim je dijelom i debata oko teritorijalnog preustroja zemlje, postignuta je "visoka suglasnost" o desetak ideja.

Najznačajnija je ta da se ubuduće umjesto tročlanog Predsjedništva države bira njezin predsjednik.

Nacionalna ravnoteža bila bi osigurana tako što bi na toj poziciji kao i na onoj premijera te predsjednika parlamenta bili predstavnici triju konstitutivnih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙