FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PARAVAC: TIHIĆ JE "IZGUBIO KOMPAS" TRAŽEĆI UKIDANJE NAZIVA RS

MOSTAR, 30. srpnja 2004. (Hina) - Srpski član bosanskohercegovačkogPredsjedništva Borislav Paravac ocijenio je u petak kako je njegovbošnjački kolega, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić,"izgubio politički kompas" tražeći ukidanje naziva i obilježjaRepublike Srpske.
MOSTAR, 30. srpnja 2004. (Hina) - Srpski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Borislav Paravac ocijenio je u petak kako je njegov bošnjački kolega, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, "izgubio politički kompas" tražeći ukidanje naziva i obilježja Republike Srpske.

Paravac se, kao i sve političke stranke iz Republike Srpske, usprotivio zamislima ukidanja zasebnog srpskog entiteta u BiH utemeljenog Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

"Najava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za promjenu naziva entiteta Republika Srpska govori o tome da je Tihić izgubio politički kompas u prostoru i vremenu i da funkciju člana Predsjedništva BiH zlorabi u cilju promoviranja programa svoje stranke", navodi se u priopćenju iz ureda srpskog člana Predsjedništva BiH upućenog u petak medijima.

Paravac je pritom upozorio da je naziv Republike Srpske ustavna kategorija koju "može mijenjati samo Parlamentarna skupština BiH, uz konsenzus sva tri konstitutivna naroda".

Ustavni sud BiH koji odlučuje većinom glasova napravio je nedavno presedan naloživši općinama u Republici Srpskoj da ukinu prefiks "srpski" iz svojega naziva pa se očekuje da bi sud istovjetnu odluku mogao donijeti i za naziv manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Paravac je zatražio da se u okviru Ustavnog suda BiH formira Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa koji postoji u entitetskim ustavnim sudovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙