FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

kosor s predstavnicima klubova mladih razgovarala o sigurnosti prometa na cestama

ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosorsastala se danas s predstavnicma 22 kluba mladih iz čitave Hrvatske, atema sastanka bila je početak primjene novoga Zakona o sigurnostiprometa na cestama.
ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicma 22 kluba mladih iz čitave Hrvatske, a tema sastanka bila je početak primjene novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Na hrvatskim cestama u proteklih godinu i pol poginula je 421 osoba u dobi do 30 godina, izvijestila je Kosor, pozivajući predstavnike udruga mladeži da se angažiraju u prevenciji stradavanja na cestama.

Dodala je i da je od 1990. do svibnja ove godine u prometu poginulo 11.434 osobe, a da je ozlijeđeno njih 275.017.

Najavila je da će Vlada do jeseni imati statistike o tome koliko je nastradalih u prometu ostalo trajnim invalidom, te koliko je među njima mladih, u dobi do 30 godina života.

Upozorila je da su najčešći uzroci stradavanja na cestama brzina, preticanje, alokohol i droge, naglašavajući da Vlade želi još više senzibilizirati javnost, pogotovu mlade ljude za taj problem.

Najavila je inicijativu za osnivanje još klubova mladih, ocjenjujući da je to najbolji način na koji mladi mogu djelovati na vlastitu, ali i korist čitave zajednice.

Najavila je i da će Vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u rujnu organizirati niz susreta s klubovima mladih, na kojima će eminentni stručnjaci govoriti o opasnostima droge i njezinom preventivnom suzbijanju.

Predstavnicima klubova Kosor je podijelila letke koji upozoravaju na, kako je kazala, užasavajuće stanje statistike stradavanja mladih na prometnicama i pozivaju na život bez droge.

Načelnik odjela za sigurnost prometa na cestama Rajko Horvat predstavnike mladeških udruga upoznao je s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji će na snagu stupiti 20. kolovoza.

Mladi su upozorili na izostanak novca za provedbu Nacionalnog programa za mladež, navodeći da proračunski novac za svoje projekte nisu dobili od ožujka.

Kosor je odgovorila da će se financiranje tih programa nastaviti u rujnu.

Marija Lugarić iz Foruma mladih SDP-a i saborska zastupnica iz te stranke pitala je kako će policajci koji koriste uređaje koji vozače testiraju na droge znati kad je vozač konzumirao drogu. Pojasnila je da se, primjerice marihuana, kod konzumenta može otkriti i dva mjeseca nakon konzumiranja, što, upozorava, ne znači da je osoba koja je prije dva mjeseca "popušila joint" opasna za promet.

Horvat je odgovorio da su policajci osposobljeni na licu mjesta prepoznati vozača koji je pod utjecajem droga, te da se, prema tome, "teško može dogoditi da kazne nekoga tko je prije dva mjeseca konzumirao marihuanu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙