FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB - Rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je u prvim danima srpnja provela agencija Promocija Plus pokazuju da je popularnost HDZ-a i premijera Ive Sanadera, ali i vodeće oporbene stranke - SDP-a u lipnju blago rasla. Istraživanje, provedeno putem telefonske ankete nad uzorkom od 1.300 ispitanika širom Hrvatske, pokazuje da je HDZ i dalje uvjerljivo najpopularnija stranka u Hrvatskoj, s 33,3 posto podrške ispitanika, što je za 1,5 postotna poena više nego u svibnju. Druga je stranka SDP, koju podržava 23,2 posto ispitanika, što je 0,4 postotna poena više nego u prošlom mjesecu, a čak 4,3 postotna poena više no početkom godine.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je danas s predstavnicima francuske udruge poslodavaca MEDEF International, te s predstavnicima 20-ak francuskih tvrtki koji su izrazili interes za ulaganje u Hrvatsku, posebice u cestogradnju, turizam, informatiku. Francuske tvrtke iskazale su veliki interes za ulaganje u Hrvatsku, žele bolju i jaču suradnju, te više ulagati u Hrvatsku, izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

ZAGREB - U Ministarstvu kulture održan je danas sastanak Komisije za odnose s vjerskim zajednicama hrvatske Vlade i Komisije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj za odnose s državom te članova mješovitih povjerenstava hrvatske Vlade i SPC. Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je, uoči sastanka, da će se u razgovoru dati prioritet povratku imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rješenju problema njezine imovine u zagrebačkoj Ilici 7. te pitanju zdravstvenoga osiguranja službenika SPC. Mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović izrazio je zadovoljstvo sastankom, dodavši da je susret važan za hrvatsku državu i SPC zbog europskih integracija.

ZAGREB - Prijedlog novog zakona o sigurnosti prometa na cestama ovaj će tjedan biti upućen u saborsku proceduru, najavio je danas na okruglom stolu HDZ-ove mladeži o temi "Sigurnost cestovnog prometa", državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić. Istaknuo je da je novi zakon znatno restriktivniji prema sudionicima u prometu, osobito mladima koji su najugroženiji dio populacije, a predložene mjere su plod iskustva u drugim zemljama, u prvom redu skandinavskih, koja imaju daleko manji broj poginulih u prometu.

OSIJEK - Saborski zastupnik HNS-a Antun Kapravljević izjavio je danas u Osijeku kako klub HNS-PGS Hrvatskom saboru predlaže promjenu zakonskih propisa koji reguliraju raspodjelu poreza na dobit, tako da se porez na dobit obračunava po zaposleniku i tako dobiveni iznos uplaćuje u proračun gradova, općina i županija prema mjestu rada zaposlenika. Na konfernciji za novinare u sjedištu osječkog HNS-a Kapraljević je kazao kako se prema sadašnjim odredbama 70 posto sredstava prikupljenih porezom na dobit uplaćuje državi, 20 posto općinama i gradovima te 10 posto županijama, s time da se sredstva uplaćuju jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima tvrtka ima sjedište.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) uveo je uslugu on-line pretraživanja evidencija Zavoda, radi što lakšeg i jednostavnijeg snalaženja osiguranika u problematici mirovinskog osiguranja, te postizanja što veće transparentnosti rada HZMO-a kao javne ustanove. Nova usluga namijenjena je svima koji se nalaze u sustavu mirovinskog osiguranja, priopćeno je danas iz HZMO-a. Pristup evidencijama Zavoda moguć je od lipnja 2004. preko Internet stranice Zavoda www.mirovinsko.hr na kojoj se nalazi nova rubrika "Upiti na evidencije HZMO-a".

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) danas su potpisali pet različitih ugovora, ukupno vrijednih 1,6 milijuna eura, sa Institutom za željeznicu i prometno gospodarstvo Tehničkog univerziteta iz Graza te dioničkog društva mađarskih željeznica MAV-Ispitivanje kolosijeka koje se bavi dijagnostikom kolosijeka. Ugovorom između HŽ-a i Instituta iz Graza, vrijednim 441 tisuću eura, predviđeno je da taj Institut za HŽ izradi studiju za modernizaciju HŽ-ova mjernoga vozila, model strategije održavanja kolosijeka i skretnica, studiju za izbor optimalnoga modela ekspertnoga sustava za podršku pri donošenju odluka o održavanju gornjega pružnoga ustroja na HŽ-ovoj mreži te da osigura znanstveno praćenje osposobljavanja mjernog vagona.

RIJEKA - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) nije zadovoljan Nacrtom prijedloga novog pomorskog zakonika jer on ne rješava bitna pitanja socijalnog statusa hrvatskih pomoraca i druge uvjete koji utječu na opstanak domaćeg brodarstva i pomorske tradicije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata u Rijeci. Dopredsjednik Sindikata Predrag Brazzoduro kao problematična je naveo predložena rješenja koja se odnose na status, oporezivanje, zapošljavanje pomoraca, te povlastice. Rekao je da, primjerice, nije riješen problem pomoraca koji nemaju status člana posade, pa tako ni odgovarajuću zaštitu.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva otvorilo je posebne telefonske linije kako bi građanima omogućilo da dođu do potrebnih informacija vezanih za sve aktivnosti Ministarstva. Otvorene su telefonske linije za pitanja iz područja radnog prava, tržišta rada i zapošljavanja, izvijestili su danas iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙