FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE PRED SUDOM BiH POČINJU IDUĆE GODINE

SARAJEVO,29. srpnja 2004.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovineusvojilo je u četvrtak prijedlog paketa zakona koji bi trebaliosigurati početak suđenja za ratne zločine pred državnim sudom tezemlje već početkom naredne godine.
SARAJEVO,29. srpnja 2004.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u četvrtak prijedlog paketa zakona koji bi trebali osigurati početak suđenja za ratne zločine pred državnim sudom te zemlje već početkom naredne godine.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač kazao je novinarima u Sarajevu kako zakoni koje treba usvojiti Parlament BiH preciziraju način izbora sudaca i tužitelja te utvrđuju pravila po kojima će se predmeti preuzimati od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Posebnim sporazumom između Vijeća ministara BiH i Ureda Visokog predstavnika (OHR) ovlasti za imenovanje međunarodnih sudaca koji će suditi za ratne zločine prenose se na Visokog predstavnika dok će Ured registraran pri Odjelu za ratne zločine, organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH imenovati domaće suce.

Isti mehanizam vrijedit će i pri imenovanju tužitelja.

Posebnim će se zakonom urediti status i uloga zaštićenih svjedoka na suđenjima za ratne zločine.

Ministar Kovač je izjavio da se očekuje da sva suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH budu okončana u razdoblju od pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙