FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DATA JAMSTVA ZA PRLIĆA I OSTALE, TUŽITELJSTVO PROTIV PRIVREMENOG PUŠTANJA NA SLOBODU

DEN HAAG/ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Jadranko Prlić, koji setrenutno nalazi u pritvoru Haškog suda (ICTY), u svom zahtjevu zaprivremenim puštanjem na slobodu, do početka suđenja, raspolaže nesamo jamstvima vlada RH i BiH već i osobnim jamstvima uglednih stranihdužnosnika poput Carla Bildta i Wolfganga Petricha, priopćili su uponedjeljak na statusnoj konferenciji haškog tribunala Prlićeviodvjetnici.
DEN HAAG/ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Jadranko Prlić, koji se trenutno nalazi u pritvoru Haškog suda (ICTY), u svom zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu, do početka suđenja, raspolaže ne samo jamstvima vlada RH i BiH već i osobnim jamstvima uglednih stranih dužnosnika poput Carla Bildta i Wolfganga Petricha, priopćili su u ponedjeljak na statusnoj konferenciji haškog tribunala Prlićevi odvjetnici.

Carl Bildt, bivši švedski premijer, je u proljeće 1995. zamijenio lorda Owena na dužnosti posebnog predstavnika EU za bivšu Jugoslaviju a bio je i supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Od 1990. do 2001. djelovao je kao posebni izaslanik UN-a za Balkan. Wolfgang Petrich je obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Današnja Statusna konferencija Haškog suda posebno je posvećena zahtjevima optuženika za privremenim puštanjem na slobodu, tj. do početka suđenja.

Branitelji Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Velentina Ćorića i Berislava Pušića su ustvrdili da njihovi klijenti u potpunosti ispunjavaju zahtjeve iz članka 65B, tj. da će se zajamčeno pojaviti na suđenju te da tijekom svog boravka na privremenoj slobodi neće ni na koji način ugroziti svjedoke. Branitelji su istaknuli da su se svi osumnjičeni "dragovoljno predali sudu i na taj način jasno pokazali svoj odnos prema toj instituciji". Branitelji su ukazali i na mogućnost primjene kućnog pritvora, kao mjere koja postoji u hrvatskom kaznenom zakonu.

Svi optuženi osobno su potvrdili da će se pojaviti na suđenju.

Na konferenciji su se u ime Vlade RH, koja jamči da će biti ispunjeni svi zahtjevi ICTY-a vezani uz privremeno puštanje na slobodu, nalazili Jakša Muljačić, pomoćnik ministrice pravosuđa i veleposlanik u Den Haagu Frane Krnić. Vladu BiH predstavljali su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Halilović i ministrica pravosuđa Borjana Krišto. Dužnosnici su usmeno potvrdili već data pismena jamstva matičnih vlada o ispunjavanju svih naloga Suda vezanih uz privremeno puštanje na slobodu optuženih. Nastojeći dati težinu svojim jamstvima, hrvatski predstavnici su posebice istaknuli ocjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte o potpunoj suradnji Hrvatske s tribunalom.

Tužiteljstvo je zatražilo odgodu donošenja odluke o privremenom puštanju na slobodu optuženih, smatrajući da optuženi i dalje predstavljaju veliku opasnost po žrtve i svjedoke. Tužiteljstvo ističe da se radi o ljudima koji u svom kraju uživaju status heroja, te da su veze iz rata i dalje iznimno čvrste.

Šestorica haških pritvorenika, politički i vojni dužnosnici bivše Herceg-Bosne terete se za "etničko čišćenje" dijela BiH.

Statusna konferencija se nastavlja nakon stanke nakon čega se očekuje donošenje odluke o privremenom puštanju na slobodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙