FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: ODLUKA O ZAHTJEVIMA HAŠKIH PRITVORENIKA - POČETKOM KOLOVOZA

ZAGREB/DEN HAAG, 19. srpnja 2004. (Hina) - Haški pritvorenici,politički i vojni dužnosnici Herceg-Bosne: Jadranko Prlić, BrunoStojić, generali Slobodan Praljak i Milovoj Petković, Valentin Ćorić iBerislav Pušić, čut će prije ljetne stanke Haškog tribunala (ICTY) -početkom kolovoza - odluku o svojim zahtjevima za puštanjem na slobodudo početka suđenja, odlučeno je u ponedjeljak na statusnojkonferenciji.
ZAGREB/DEN HAAG, 19. srpnja 2004. (Hina) - Haški pritvorenici, politički i vojni dužnosnici Herceg-Bosne: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, generali Slobodan Praljak i Milovoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, čut će prije ljetne stanke Haškog tribunala (ICTY) - početkom kolovoza - odluku o svojim zahtjevima za puštanjem na slobodu do početka suđenja, odlučeno je u ponedjeljak na statusnoj konferenciji.

Na statusnoj konferenciji, koja je trajala skori tri sata duže nego što je bilo predviđeno, predstavnici vlada RH i BiH usmeno su dali jamstva da će se optuženi pojaviti na suđenju kada budu pozvani, te da neće predstavljati nikakvu prijetnju "svjedocima, žrtvama i ostalim osobama", dok su za Jadranka Prlića osobna jamstva dali i poznati diplomati Carl Bildt i Wolfgang Petritsch.

Zamjenik hrvatske ministrice pravosuđa Jakša Muljačič istaknuo je da je ove godine hrvatska Vlada dobila visoke ocjene glede ispunjenja zadaća prema ICTY-u, dok je hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Frane Krnić, reagirajući na ocjene optužbe o "olakom davanju jamstava", podsjetio da je Vlada RH "dala samo ona jamstva iza kojih je mogla stati".

Brantelji "šestorke" jednoglasni su da njihovi klijenti neće zloupotrijebiti pravo privremenog puštanja na slobodu, te da je "prikladno da početak suđenja čekaju na slobodi". Osim što ispunjavaju uvjete za privremenim puštanjem na slobodu, uživaju, kako su istaknuli, "državna, međunarodna i osobna jamstva".

Željko Olujić, branitelj Brune Stojića, ukazao je na mogućnost posezanja za mjerom kućnog pritvora, što su potom ponovili i ostali odvjetnici. Branitelji i optuženi su izrazili mišljenje da Sud ništa ne sputava da ih se privremeno pusti na slobodu. Posebno se isticala i činjenica da su se sva šestorica dragovoljno predali Haškom tribunalu, te da bi se to moralo "honorirati".

Optužba se protivila puštanju optuženika, tvrdeći da ih se "svjedoci i žrtve još uvijek boje". Odvjetnica Vesna Alaburić, koja brani Milivoja Petkovića, ustvrdila je, međutim, da optužba "nije uspjela činjenično osporiti zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙