FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta predao je danas savjetniku u delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Christosu Makridisu dodatnu dokumentaciju o 'slučaju Bechtel'. Uz dokumentaciju koju je Vlada Europskoj komisiji dostavila ranije, Kalmeta je danas predao i okvirni sporazum s Bechtelom iz 1998. te dvije izmjene tog sporazuma. Ministar je nakon sastanka izjavio da bi ga uskoro predstavnici Europske komisije, trebali izvijestiti o konačnom stajalištu o tome smije li Vlada s Bechtelom izravno i bez javnog natječaja dogovoriti izgradnju dionice Dugopolje-Šestanovac. Kalmeta je ostao pri stajalištu da Vlada Bechtelu mora ponuditi zamjensku dionicu, umjesto one između Zagreba i Siska, od koje je Bechtel odustao drugim izmjenama Okvirnog sporazuma.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa odbacilo je tvrdnje jučerašnjeg "Dnevnika" da Vlada osniva još jedan USKOK i pojašnjava da se predlaže nekoliko organizacijskih i funkcionalnih novosti Ureda, a ne "sasvim besmisleno uvođenje paralelnog tijela". Ministarstvo ističe da nacrt teksta zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala ne sadrži ništa od navedenog u "Dnevniku", te da postojeći USKOK ostaje s jačim ovlastima. Predloženim izmjenama predviđa se osnivanje novog Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage jer dosadašnja iskustva kao i preuzete obveze ukazuju da postoji potreba za osnivanjem posebnog odjela koji bi surađivao s nadležnim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija, ističe Ministarstvo.

ZAGREB - Na hrvatskoj se Jadranu početkom ovog, posljednjeg tjedna u srpnju, konačno bilježi blago povećanje ukupnog broja turista u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U jadranskim turističkim odredištima trenutno se odmara 526.425 turista, što u odnosu na isto vrijeme prošle godine predstavlja porast od 1 posto, objavila je danas Hrvatska turistička zajednica. U usporedbi pak sa tjednom prije, broj je gostiju povećan za 11,4 posto ili za oko 54 tisuće turista.

ZAGREB - Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatska udruga Vinum Croaticum i Hrvatska udruga hotelijera zatražili su danas izmjenu novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno vraćanje ranije odredbe po kojoj se ne bi kažnjavali vozači s koncentracijom alkohola u krvi do 0,5 promila. Novim zakonom, koji bi trebao stupiti na snagu 20. kolovoza, kažnjavat će se vozači i s najmanjom količinom alkohola u krvi, čemu se ugostitelji, vinari i hotelijeri protive te traže odgodu primjene zakona, tvrdeći da bi propisivanje dopuštene količine alkohola u krvi za vrijeme vožnje od 0,0 promila moglo naštetiti hrvatskom turizmu.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru. Ministrica Kosor izrazila je potporu Centru te najavila razmatranje mogućnosti modela financiranja i zapošljavanja djelatnika u Centru za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru. Potrebno je uložiti sve napore kako bi Centar mogao funkcionirati i pridonositi stvaranju istine o stradavanju ljudi u logorima, zaključeno je na sastanku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙