FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang opovrgnuo je danas tvrdnje Siemensova predstavništva u BiH da je utjecao na natječaje za nabavku opreme za bolnice u Livnu, Orašju, Žepču i Mostaru kako bi to opremanje pripalo isključivo japanskoj tvrtki Shimatzu. Pojasnio je da je Vlada u državnom proračunu osigurala 13 milijuna kuna za pomoć razvoju zdravstva u BiH, što je, naglašava, ustavna obveza. Proračunski novac namijenjen je opremanju bolnica u Mostaru, Livnu i Žepču, te Doma zdravlja u Tomislavgradu, a ovlast odabira opreme Ministarstvo je prenijelo na ravnatelje tih ustanova, kazao je Hebrang, naglašavajući da njegovo ministarstvo nema nikakve zakonske mogućnosti utjecati na odabir te opreme.

KARLOVAC - Za postavljanje prepreke na koju je danas kod Tounja naletio nagibni vlak osumnjičena su dvojica Zagrepčanina, od kojih je jedan 17-godišnji štićenik zagrebačkog Doma za odgoj Dubrava, izvijestila je karlovačka policija. Policija u priopćenju nije otkrila identitet maloljetnog štićenika odgojnog doma i drugog 24-godišnjeg osumnjičenika. Njih se tereti da su na prugu postavili tri metalne tračnice dužine 3,65 metara na koje je oko 13 sati naletio nagibni vlak, no policija nije rekla što je osumnjičene navelo da to učinili.

ZAGREB - Hrvatske željeznice izvijestile su da redovito prometovanje nagibnih vlakova na relaciji između Zagreba i Splita neće biti poremećeno zbog nedostatka vlaka koji je oštećen danas oko 13 sati u naletu na postavljene tračnice kod Tounja. Na relaciji između Zagreba i Splita trenutno prometuju četiri garniture, uključujući i zamjensku, što je dovoljno za održavanje redovnog voznog reda, izjavila je glasnogovornica HŽ-a Vlatka Škorić.

VOJNIĆ - U Vojišnici kod Vojnića nije uspjela deložacija Josipa Vukovića, nezakonitog korisnika kuće čija vlasnica Dragica Karamarković više od tri godine ima pravomoćnu sudsku presudu o iseljenju. Sudska izvršiteljica Željka Bačelić najavila je da će u roku od tri dana biti zakazana nova deložacija uz asistenciju policije. Josip Vuković, koji je istjeran iz svoje kuće u Banja Luci nema se namjeru vratiti u Republiku Srpsku, iako mu je, kako se doznaje, tamo vraćena kuća. Ne želi ni k dvojici svojih sinova u okolici Vojnića, koji su se stambeno zbrinuli, niti u karlovačko prognaničko naselje Gaza. Vijećnik Općine Vojnić Ninko Mirić rekao je da je u protekla dva mjeseca u Vojniću vlasnicima vraćeno 40 objekata, a neriješenih je još oko stotinu.

ZAGREB - Tomislav Dragičević ostaje predsjednik Uprave Ine, dok je od sedam članova dosadašnje Uprave promijenjeno njih četvero, a dva člana Uprave iz MOL-a ostaju ista. Članove Uprave hrvatske naftne kompanije imenovao je danas Inin Nadzorni odbor. Predsjednik Nadzornog odbora Ine ministar financija Ivan Šuker izjavio je da se imenovanjem Tomislava Dragičevića za predsjednika Uprave osigurava kontinuitet u poslovanju kompanije.

DUBROVNIK - Na Dubrovačkim ljetnim igrama danas je najavljena prva ovogodišnja premijerna izvedba u dramskom dijelu programa. To je predstava "Otok na kojem vrijeme je stalo" koju će u srijedu, 28. srpnja, na otočiću Supetar kraj Cavtata s Festivalskim dramskim ansamblom postaviti autorica Vanja Matujec. Radi se ujedno i o prvoj službenoj produkciji jedne dječje predstave u 55-godišnjoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara. U petak, 30. srpnja, na programu je predstava kazališta Marina Držića "Viola" koju je po tekstu Luka Paljetka prošle sezone postavio Davor Mojaš, a bit će prikazana u tvrđavi Revelin.

ZAGREB - Četiri proslavljene svjetske glumice - Caroline John, Amanda Plummer, Lynn Redgrave i Vanessa Redgrave - sudjelovat će u kazališnoj radionici "Core Sample - Goli otok 1949.-1956." koja će se od 28. srpnja do 14. kolovoza održavati na Brijunima, priopćeno je danas iz Međunarodnog kazališnog projekta "Ulysses" sa sjedištem na Velikom Brijunu. Radionica će kroz istraživanje stanja duha i sistema koji je bio uspostavljen u zatočeništvu ženskog logora propitivati u kojoj mjeri se svjetovi Becketta i Golog otoka sudaraju i prožimaju, stoji u priopćenju Kazališta "Ulysses".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙