FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

TORDINCI - Na mjestu masovne grobnice u središtu Tordinaca - u koju je tijekom srpske agresije na to mjesto na vinkovačkom području, u jesen 1991. godine, pokopano 200-njak žrtava - danas je otkriveno spomen obilježje. Spomen obilježje otkrili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i 14-godišnja kći poginulog i identificiranog hrvatskog branitelja, Andreja Marjanović. Podsjetivši kako se na popisu zatočenih i nestalnih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nalazi još 1.189 žrtava, od kojih je 526 s područja Vukovarsko-srijemske županije, potpredsjednica Kosor pozvala je okupljene na "borbu protiv zaborava" .

ZADAR - Istražni sudac Županijskog suda u Zadru odredio je jednomjesečni pritvor bespravnom graditelju Tomislavu Galiću (33) iz Splita kojega je zadarska policija u subotu privela i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela iznude u pokušaju, prijetnje i oduzimanja tuđe pokretne stvari. Galić je u petak, nakon radnog vremena, došao u biogradsku ispostavu Ureda državne uprave i prijeteći službenici iznudio nekoliko primjeraka građevinske dozvole s lažnim datumom za apartmane na području biogradske rivijere. Uz to je, uz prijetnju, zatražio da mu službenica sutradan isplati novčani iznos od 20.000 eura, navodno uplaćene troškove komunalne naknade, a nakon toga joj oduzeo mobitel te pobjegao.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovi nskog rata uputila je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanader u kojemu traži da se utvrdi opravdanost optužbi na račun bivše Vlade o navodnom nenamjenskom trošenju proračunskog novca i kršenju zakona, te da se protiv odgovornih poduzmu odgovarajuće zakonske mjere. Koordinacija od Državnog odvjetništva, MUP-a i ostalih odgovornih institucija traži da utvrde činjenično stanje o, kako kažu, protuzakonito utrošenim sredstvima po svim ministarstvima i Vlade u cjelini za vrijeme mandata bivše Vlade.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SPH) danas je osudio "brutalni napad" na dva bjelovarska policajca koje su u petak, 23. srpnja u središtu Bjelovara pretukla petorica ročnih vojnika. Sindikat u priopćenju upozorava da je glavni uzrok ovakvih događaja i stradavanja "neprimjerena ili nikakva zakonska zaštićenost policijskih službenika, kao i primjetna blagost pri izricanju kazni počiniteljima napada na policajce". Sindikat upozorava Vladu da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme kako bi se zaustavio trend napada na policijske službenike i to ponajprije tako da se u izmjenama i dopunama Kaznenog zakona uvrste prijedlozi za strožim kažnjavanjem.

OSIJEK - U Istražni centar Županijskog suda u Osijeku jučer poslijepodne privedena su dvojica mlađih punoljetnika, hrvatskih državljana, iz Vrpolja i Strizivojne, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo napada na službenu osobu. Utvrđeno je da su privedeni jučer u ranim jutarnjim satima u blizini željezničkog kolodvora u Strizivojni napali policijskog službenika PP Đakovo. Do napada na policajca je došlo u trenutku kada je on intervenirao jer je grupa mladića narušavala javni red i mir.

OSIJEK - Predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Alen Prnjat (SDP) najavio je danas da podnosi ostavku na to mjesto zbog, kako je rekao, osobne odgovornosti prema javnosti i građanima, a u vezi s jučerašnjim incidentom s osječkom policijom. Jučer rano ujutro osječka prometna policija zaustavila je automobil u kojem je bio i Alen Prnjat, koji je prema izvješću policije "vrijeđao policajce, odbio alkotestiranje premda je bio u vidno alkoholiziranom stanju, te je nakon samoinicijativnog dolaska u PU Osječko-baranjsku i nastavljenog vrijeđanja, priveden jučer kod prekršajnog suca".

SPLIT - Na splitski željeznički kolodvor danas je, u 12,17 sati, stigao prvi nagibni vlak iz Zagreba. Direktor Hrvatskih željeznica Josip Mlinarić novinarima je kazao kako je prva vožnja nagibnog vlaka iz Zagreba u Split prošla bez ikakvih problema za nešto više od šest sati. Napomenuo je kako će promet ovim vlakovima biti prekinut 15. rujna kako bi se dovršio remont ličke pruge, nakon čega će se vrijeme putovanja nagibnim vlakom između Splita i Zagreba svesti na najavljenih pet sati. Nagibni će vlakovi Zagreb i Split povezivati tri puta na dan.

ZAGREB - Drugi nagibni vlak koji je danas oko 11,45 sati krenuo iz Zagreba za Split naletio je oko 13 sati u mjestu Tounju na postavljen komad tračnice na pruzi. Nitko nije ozlijeđen, a vlak zbog oštećenja nije mogao nastaviti vožnju, pa je iz Zagreba upućen rezervni nagibni vlak koji je preuzeo putnike i, kako se doznaje, u 15,20 sati krenuo prema Splitu. U MUP-u se doznaje da je karlovačka policija uhitila dvojicu osumnjičenika za koje se pretpostavlja da su na prugu postavili komad tračnice.

ZAGREB - Ravnateljstvo za robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, na temelju zaključka hrvatske Vlade, otkupiti će sve ponuđene količine merkantilne pšenice roda 2004. godine po cijeni od 1,00 kune za kilogram (bez PDV-a) za standardnu kvalitetu na paritetu franco silos. Na temelju uredno dostavljene dokumentacije o otkupu, Ravnateljstvo za robne zalihe sklopiti će s organizatorima otkupa ugovore o otkupu merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda te isplatiti vrijednost otkupljene pšenice najkasnije u roku od 15 dana, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

SPLIT - Mještani Srinjina kod Splita jutros su u 5,30 sati kod ulaza u kamenolom u tom mjestu ponovno zapriječili promet županijskom cestom Žrnovnica - Srinjine, zahtijevajući nastavak radova na rekonstrukciji te ceste i zabranu daljnje eksplatacije kamenoloma. Jedan od organizatora, nezavisni vijećnik u Mjesnom odboru Srinjina Jure Čović kazao je kako će se prosvjed, u kojem sudjeluje više od 150 mještana, nastaviti dok gradske i županijske vlasti ne udovolje barem njihovu glavnom zahtjevu, a to je prestanak eksploatacije te zatvaranje i sanacija kamenoloma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙