FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG: NISAM UTJECAO NA NATJEČAJE ZA OPREMANJE BOLNICA U BIH

ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiAndrija Hebrang opovrgnuo je danas tvrdnje Siemensova predstavništva uBiH da je utjecao na natječaje za nabavku opreme za bolnice u Livnu,Orašju, Žepču i Mostaru kako bi to opremanje pripalo isključivojapanskoj tvrtki Shimatzu.
ZAGREB, 26. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang opovrgnuo je danas tvrdnje Siemensova predstavništva u BiH da je utjecao na natječaje za nabavku opreme za bolnice u Livnu, Orašju, Žepču i Mostaru kako bi to opremanje pripalo isključivo japanskoj tvrtki Shimatzu.

"Najodlučnije odbacujem takve tvrdnje, jer ne postoji ni teoretska mogućnost da hrvatski ministar bira bolničku opremu u drugoj zemlji", istaknuo je Hebrang na konferenciji za novinare.

Tvrdnje Siemensova predstavništva u BiH, koje ga je prijavilo visokom povjerenstvu Međunarodne zajednice, Federalnom ministarstvu zdravstva i MMF-u za navodnu korupciju, Hebrang je nazvao "montiranim procesom, laži i opasnom političkom igrom".

Napomenuo je da je Vlada u ovogodišnjem državnom proračunu osigurala 13 milijuna kuna za pomoć razvoju zdravstva u BiH, što je, naglašava, ustavna obveza.

Proračunski novac namijenjen je opremanju bolnica u Mostaru, Livnu i Žepču, te Doma zdravlja u Tomislavgradu, a ovlast odabira opreme Ministarstvo je prenijelo na ravnatelje tih ustanova, kazao je Hebrang, naglašavajući da njegovo ministarstvo nema nikakve zakonske mogućnosti utjecati na odabir te opreme.

Na optužbe BiH Siemensa da je natječaj za opremu mostarske bolnice koncipiran tako da čitav posao dobije ista tvrtka, Hebrang odgovara da je riječ o očitim neistinama, budući da Ministarstvo zdravstva ne financira kupnju medicinske opreme za tu bolnicu, nego isključivo građevinske radove, u vrijednosti od 16 milijuna kuna.

Na optužbe da se za kupnju CT uređaja za bolnicu u Livnu nisu poštovali zakoni BiH, Hebrang je odgovorio da "to nije problem hrvatskog ministra, nego livanjske bolnice".

"Pretpostavljam da nije riječ o pritisku na potpredsjednika hrvatske Vlade, nego da iza čitave priče stoje financijski interesi", uvjeren je Hebrang.

U prilog takvom zaključku, smatra Hebrang, govori i činjenica da je "gotovo sinkronizirano u jednom hrvatskom tjedniku iznesen niz laži, koje govore o aktivnom sudjelovanju Ministarstva i ministra zdravstva o natječajima za nabavku medicinske opreme u Hrvatskoj i protežiranju jedne na uštrb drugih tvrtki".

Ocijenio je i da su optužbe o "namještanju" javnih natječaja pokušaj opstruiranja sustava javne nabave, koji je, tvrdi Hebrang, profunkcionirao upravo njegovim dolaskom na čelo Ministarstva zdravstva.

Naveo je da se aparati javnom nabavom sada kupuju i po trostruko nižoj cijeni od one koju su izravnom pogodbom postizali njegovi prethodnici. Zbog toga, tvrdi, tvrtke koje prodaju medicinsku opremu nepotpunim ponudama pokušavaju srušiti sustav javne nabave.

Potvrdio je da mu je otac direktora Shimatzua za Hrvatsku Berislav Tomac prijatelj, te da je bio konzultant u Tomčevoj poliklinici, no to je mjesto, naglašava, napustio čim je imenovan ministrom zdravstva.

Odbacio je optužbe Udruge ljekarnika Magistra justicija da ljekarne ne mogu dobiti dozvolu za rad ako nisu u lancu interesa povezanom s Hebrangom.

"Imamo zakonsku regulativu koja propisuje da udaljenost između dviju ljekarni mora biti najmanje 200 metara, a koju nisam propisao ja, nego bivša ministrica Ana Stavljenić Rukavina 2000.", kazao je Hebrang.

Za nedavno ponovno otvorenu ljekarnu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića Ministarstvo nije izdalo rješenje o radu, budući da ona formalno nikad nije zatvorena, nego se vodila kao objekt u adaptaciji, rekao je Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙