FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HDZ SE VRAĆA PRAKSI POLITIČKIH PRITISAKA NA MEDIJE

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Nova HDZ-ova vlada vratila se starojpraksi političkih pritisaka na medije, naročito na Hrvatskuteleviziju, konstatira Radio Slobodna Europa u osvrtu na napadpodpredsjednika vlade Andrije Hebranga na HTV-ova novinara ZoranaŠprajca.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Nova HDZ-ova vlada vratila se staroj praksi političkih pritisaka na medije, naročito na Hrvatsku televiziju, konstatira Radio Slobodna Europa u osvrtu na napad podpredsjednika vlade Andrije Hebranga na HTV-ova novinara Zorana Šprajca.

U telefonskim intervencijama urednicima i novinarima Hrvatske televizije prednjače upravo podpredsjednici vlade Andrija Hebrang i Jadranka Kosor, bilježi postaja, prenoseći napomenu sveučilišnog profesora novinarstva i dugogodišnjeg novinara Stjepana Malovića da "nažalost, Hebrangu ovo nije prvi put i nije u tome usamljen".

"To sada postaje na neki način stil ophođenja Vlade s medijima a predsjednik Vlade tome daje punu potporu", tvrdi Malović za RFE.

Hebrangov ispad odskače svojim primitivizmom među aktualnim političkim pritiscima na HTV, ističe postaja, navodeći također mišljenje profesora Malovića da je poslušnički odnos čelnih ljudi televizije ali i njezinog vijeća koje nije reagiralo na pritiske "pokazatelj koliko je još duboko ukorijenjeno ono 'veži konja gdje ti aga kaže'".

Za Malovića je paradigmatičan bio slučaj auto-ceste kroz Liku, prenosi postaja: "Svaki prolaznik koji je vozio trasom buduće auto-ceste vidio je svojim očima da su zemljani radovi još u tijeku i da vijadukti nisu gotovi, da je teško očekivati da će biti gotova do 30. lipnja ali mediji nisu objavili fotografije toga, nisu izvijestili kakvo je pravo stanje sve dok se nije oglasila vlast", podsjeća Malović za RFE.

Novinari shvaćaju svoju ulogu kao prenositelja poruka Vlade a ne kao samostalnog istraživača, upozorava Malović, zaključujući da su "u nekim stvarima napravili pomake ali se još nisu u potpunosti oslobodili tog pritiska".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙