FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRVI DOBITAK DOLARA NAKON ŠEST TJEDANA

LONDON, 24. srpnja 2004. (Hina) - Ocjena predsjednika američkesredišnje banke Fed Alana Greenspana da američko gospodarstvo rastedovoljno brzo da opravdava rast kamatnih stopa potaknula je proteklogatjedna rast američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 24. srpnja 2004. (Hina) - Ocjena predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana da američko gospodarstvo raste dovoljno brzo da opravdava rast kamatnih stopa potaknula je protekloga tjedna rast američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj dolara dosegnuo je prema euru u spomenutom razdoblju najvišu razinu u zadnjih tri tjedna, ojačavši gotovo tri posto, pa euro stoji 1,2092 dolara. Američka valuta ostvarila je tako prvi tjedni dobitak prema euru u proteklih mjesec i pol dana. Dolar je poskupio i 1,4 posto u odnosu na jen, na 110,15 jena.

Razlog tome leži u pozitivnim ocjenama o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu koje je ranije prošloga tjedna iznio pred američkim Kongresom predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan. Analitičari su stoga mišljenja da će američka središnja banka podizati kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na svakom od svojih planiranih zasjedanja do kraja ove godine. Više kamatne stope na dolar povećat će privlačnost američkih obveznica u odnosu na europske, što će, pak, uvećavati potražnju za dolarima. "Čini se da se sada dolar oporavlja", izjavio je Ian Stannard, valutni strateg u BNP Paribasu. "Greenspan je dao prilično dobre gospodarske ocjene, što je povećalo prinose po američkim obveznicama".

Prošloga mjeseca Fed je podignuo kamatne stope po prvi puta od 2000. i to za 0,25 postotnih bodova, na 1,25 posto. Do kraja godine kamatna stopa mogla bi dosegnuti 2,25 posto, smatra William Dudley, glavni ekonomist Goldman Sachsa. Usporedbe radi, ključna kamatna stopa u eurozoni trenutno iznosi dva posto.

Dodatno, poticaj kupovinama dolara dao je i podatak o broju novih nezaposlenih u SAD-u, koji je smanjen prošloga tjedna na 339.000, s u tjednu ranije zabilježenih 350.000. Taj pokazatelj s američkog tržišta rada odražava dobro stanje u kojem se nalazi najveće svjetsko gospodarstvo, koje bi moglo povećat atraktivnost dolarske imovine za globalne ulagače.

Euro je blago bio pod pritiskom i po objavi da je talijanski ministar za reforme Umberto Bossi dao ostavku. Vladu Silvija Berlusconija to je dodatno oslabilo, pošto je 3. srpnja ostavku dao i ministar financija Giulio Tremonti. Pritišće ga i najnoviji podatak talijanske vlade o neočekivanom padu prometa u maloprodaji u lipnju, za 0,6 posto. U odnosu na jen, tečaj eura protekloga tjedna oslabio je 1,6 posto, na 133,15 jena.

Snazi japanske valute prema euru doprinijela je gotovo udvostručena procjena japanske vlade o ovogodišnjem rastu tog drugog po veličini gospodarstva u svijetu, na 3,5 posto, najbrže u zadnjih osam godina. Uslijed gospodarskog rasta u Japanu po najvišoj stopi u zadnjih sedam godina, većina ulagača povlači svoj novac s tržišta u razvoju te kupuje dionice u Japanu, Kini i Indiji, ističu analitičari. "Općenita očekivanja zdravijeg japanskog gospodarstva podržavaju jačanje jena", rekao je Stephen Halmarick, analitičar pri Citigroup Global Marketsu. "Očekujemo njegovo daljnje jačanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙