FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA DIONICA NA SVJETSKIM BURZAMA

ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Prošli tjedan svjetska tržištadionica obilježile su zabrinutosti glede korporativnih dobiti, nakonniza upozorenja na slabije od očekivanja poslovne rezultate, posebiceiz tehnološkog sektora, te skoka cijena nafte preko 40 dolara pobarelu na američkom tržištu, rezultiravši padom vrijednostinajznačajnijih burzovnih indeksa.
ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Prošli tjedan svjetska tržišta dionica obilježile su zabrinutosti glede korporativnih dobiti, nakon niza upozorenja na slabije od očekivanja poslovne rezultate, posebice iz tehnološkog sektora, te skoka cijena nafte preko 40 dolara po barelu na američkom tržištu, rezultiravši padom vrijednosti najznačajnijih burzovnih indeksa.

U takvim je okolnostima njujorški Dow Jones indeks završio tjedan na 10.213 bodova, oslabivši za 0,67 posto. Značajnije gubitke pretrpio je tehnološki Nasdaq indeks, spustivši se na 1.946 bodova, na tjednom gubitku od gotovo tri posto.

Najveće gubitke u prošlome je tjednu zabilježio tehnološki sektor, koji se našao na udaru niza upozorenja na slabije od očekivane dobiti i negativnih komentara analitičara Wall Streeta. Značajne gubitke zabilježile su pritom dionice proizvođača softvera Veritas Software i proizvođača čipova Conexant, nakon što su obje tvrtke upozorile da će im poslovni rezultati biti znatno lošiji nego se očekuje na Wall Streetu. To je srušilo cijene dionica Veritasa za 36 posto, a Conexanta za 43 posto.

Pale su cijene dionica i tehnološkog predvodnika Intela, nakon što mu je Lehman Brothers snizio procjene dobiti u trećem tromjesečju, potaknuvši slabljenje dionica ostalih proizvođača čipova.

"Tehnološke su dionice tako snažno pogođene. Čini se da rast zarada usporava i mislim da su ulagači vrlo zabrinuti, kao što obično jesu zbog tog sektora obzirom na to koliko može biti promjenjiv", kazao je Owen Fitzpatrick iz Deutsche Bank Private Bankinga.

Još jedan od velikih prošlotjednih gubitnika bio je i vodeća Internet kompanija Yahoo!, čije su dionice oslabile 13 posto, nakon objave slabe prognoze prihoda, unatoč više nego udvostručenoj tromjesečnoj dobiti.

Rastuće cijene nafte, koje podižu energetske troškove i nagrizaju dobiti kompanija, također zadaju glavobolje ulagačima. Cijene sirove nafte na američkom tržištu po prvi su put u zadnjih više od mjesec dana premašile razinu od 40 dolara po barelu, uslijed zabrinutosti trgovaca glede sigurnosti isporuka iz Iraka i Nigerije, rasta cijena benzina te nervoze zbog upozorenja američke vlade na moguće terorističke napade al-Qaede na SAD.

"Cijena nafte, koja je izgledala kao da se stabilizira, sada ponovno ide gore, a to brine svakoga", kazao je Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa. "Tržištu su pristigla i brojna upozorenja glede poslovnih rezultata, što potiče strahove ulagača od mogućeg usporavanja rasta zarada tvrtki".

Brojna upozorenja o dobitima iz američkog tehnološkog sektora izazvala su oprez i nervozu europskih ulagača pred početak nove sezone izvještavanja kompanija. Zabrinutosti ulagača ponovno usmjerene dobitima srušile su tako u prošlome tjednu vrijednost londonskog Ftse indeksa za oko 0,31 posto, na 4.393 boda, a frankfurtskog DAX-a za oko 1,85 posto, spustivši ga na 3.924 boda.

Pod utjecajem snažnog pada dionica američkog tehnološkog sektora vodeća europska tehnološka kompanija Nokia zabilježila je pad cijena svojih dionica uslijed spekulacija da bi taj finski proizvođač mobilnih telefona mogao također objaviti upozorenje o dobiti, unatoč tome što je ulagačka banka JP Morgan povisila svoje prognoze za Nokijino drugo tromjesečje, a fond menadžeri takvu mogućnost odbacili.

Više dana za redom dionice su gubile na vrijednosti, uslijed rastućih cijena sirove nafte i zabrinutosti oko dobiti kompanija, što je bacilo sjenku na prognoze gospodarskog oporavka i izazvalo inflatorne pritiske.

"Ovo je nervozno razdoblje za sve i to u sezonski i inače najslabijem razdoblju u godini. Zaključivati previše iz onoga što smo vidjeli tijekom proteklih nekoliko dana je opasno. Moramo pričekati da prođe", ocjenjuje Robert Seller, fond menadžer u Aberdeen Asset Managementu.

Nizu upozorenja o dobitima pridružila se još jedna američka softverska tvrtka Siebel, koja je upozorila da će u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvariti prihode niže od očekivanih.To je izazvalo rast strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za poslovnim softverom i pogodilo dionice europskog tehnološkog sektora. Dionice najveće europske softverske tvrtke SAP oslabile su 2,2 posto, Business Objectsa 4 posto, a najveće britanske softverske tvrtke uvrštene u burzovne kotacije Sage Group - 1,9 posto.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei prošli je tjedan pretrpio veće gubitke, i to u visini 2,54 posto, završivši na 11.423 boda. Niz dobrih gospodarskih pokazatelja iz drugog najvećeg svjetskog gospodarstva nije pomogao potaknuti kupovine dionica na japanskom tržištu, budući su bili zasjenjeni političkim neizvjesnostima koje su mučile ulagače pred izbore za gornji dom japanskog parlamenta i skokom cijena nafte na svjetskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙