FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skv: hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 24. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

SELCA - U Selcima na otoku Braču održana je sinoć 14. pjesnička manifestacija - svehrvatska večer poezije "Ča - kaj - što - quid - Croatia Rediviva 2004.". Na završetku nastupa 30-ak pjesnika, "maslinovim vjencem", prema odluci žirija, ovjenčana je Sonja Manojlović, višestruko nagrađivana zagrebačka pjesnikinja kojoj je ovo bio prvi nastup u Selcima. Na središnjem mjesnom Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, na kojoj se svake godine okupi mnoštvo mještana i turista, stihove kazuju pjesnici iz sva tri hrvatska jezična identiteta, čakavskog, kajkavskog i štokavskog, a na kraju se svakog susreta jedan od pjesnika proglašava novim ovjenčanikom - "oliveatusom" po izboru žirija sastavljenog od nekolicine već "ovjenčanih", a kojega su ove godine činili Božica Jelušić, Drago Štambuk i Luko Paljetak.

SPLIT - U Dioklecijanovim podrumima u Splitu uprizorena je sinoć "Antigona, kraljica u Tebi", Tonča Petrasova Marovića, prva dramska premijera ovogodišnjeg jubilarnog 50. Splitskog ljeta, u režiji Matka Raguža i sa Zojom Odak u naslovnoj ulozi. Polusatno zakašnjenje početka predstave nije nimalo smanjilo oduševljenje kojim je splitska publika prihvatila osvježenu izvedbu djela jednog od najznačajnijih splitskih književnika posljednjih 50-ak godina čija je "Antigona" prvi put na splitskoj kazališnoj smotri postavljena još davne 1981. godine. Kao i onda, kada je označila veliki iskorak u dramskoj koncepciji Splitskog ljeta, i danas je splitskoj kazališnoj sceni donijela dašak novog, ustvrdili su stručnjaci koji nisu krili ushit večerašnjim prikazom teksta o žrtvi u ime morala, o vječnom pitanju "biti ili vladati". U prvom redu "Antigona" je uspjela zahvaljujući nekonvencionalnoj režiji Matka Raguža te briljantnom tumačenju zahtjevne naslovne uloge prvakinje splitske drame Zoje Odak, koja je gotovo cijeli sat trajanja predstave proboravila na sceni.

ROVINJ - Rovinjska galerija "Adris" nastavlja s izložbama velikih hrvatskih slikara, tako da je nakon iznimno dobro posjećene izložbe Lea Juneka sinoć svečano otvorena izložba slika Josipa Račića. Izložbu je otvorio ravnatelj zagrebačke Moderne galerije i autor postava Igor Zidić koji je tom prigodom istaknuo kako je Josip Račić bio i ostao najvećom zagonetkom hrvatske moderne umjetnosti. Djelo Josipa Račića na ovoj je izložbi, koja će biti otvorena do sredine rujna, predstavljeno je uglavnom akvarelima.

DUBROVNIK - U sklopu programa 55. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je na Boškovićevoj poljani izvedena prva od dvije izvedbe baleta "Romeo i Julija" Sergeja Sergejeviča Prokofjeva u izvedbi baleta HNK iz Zagreba. Koreograf, redatelj i dramaturg predstave je Dinko Bogdanić, scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinje Ika Škomrlj i Dijana Kosec-Bourek, a u naslovnim ulogama nastupili su Mihaela Devald, Edina Pličanić, Jaš Ortin, Svebor Sečak, George Stanciju i Ovidiu Muscalu. Prvo gostovanje Baleta HNK-a na Dubrovačkim ljetnim igrama bilo je još 1956. godine s Lothinim "Đavolom u selu". "Romea i Juliju" izveli su dva puta i to 1964. u koreografiji Dimitrija Parlića te 1983. u koreografiji Waczlawa Orlikovskog.

VUKOVAR - U Gradskom muzeju Vukovar sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Umjetnost u tehnici slame" slamarki iz Tavankuta. Otvarajući izložbu vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer je naglasio kako se nastavlja tradicija dobre suradnje na njegovanju kulturne tradicije između vukovarsko-srijemske županije i bunjevačkih Hrvata u Vojvodini. Dodao je kako večerašnja izložba predstavlja jedan korak u promidžbi običaja žetve i korak u slavlju tog blagostanja - kruha našeg svagdašnjeg. Slamarke iz Tavankuta djeluju u sklopu Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, sela nadomak Subotice u Vojvodini, koje ima tradiciju od 1946. godine.

BJELOVAR - Dvojicu policijskih službenika bjelovarske policijske postaje u građanskim odijelima - od kojih je jedan bio izvan službe a drugi u službi, napala su jučer u 1,30 sati Bjelovaru petorica ročnika iz bjelovarske vojarne Bilogora, a u napadu je službujući policajac zadobio teške tjelesne ozljede. U policijskom priopćenju navodi se da je jedan od dvojice policijskih službenika bio je izvan službe dok je drugi policijski službenik interventne jedinice bjelovarske policije, koji se nalazi na ispomoći u bjelovarskoj policijskoj postaji bio u službi. Na mjesto događaja upućene su policijske ophodnje koje su obavile očevid i utvrdile da su dvojica policijskih službenika službeno zatražili osobne dokumente od petorice nepoznatih muškaraca, koji su fizički napali jednog policajca i nanijeli mu teške tjelesne ozljede. Utvrđeno je da su počinitelji ročni vojnici bjelovarske vojarne Bilogora, od kojih su trojica starosti 19 godina i s područja općina Vodice i Drniš, jedan je starosti 20 godina i s područja je grada Bjelovara, dok je jedan star 33 godine i s područja je grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙