FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA SVEČANOST OTVARANJA STAROG MOSTA

MOSTAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - Vatrometom iznad obnovljenog Starogmosta kasno navečer u petak završena je ceremonija njegova otvaranjana kojoj su govornici najčešće isticali kako je taj kulturno-povijesnispomenik, uvršten na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, simbolpomirenja u Mostaru i BiH.
MOSTAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - Vatrometom iznad obnovljenog Starog mosta kasno navečer u petak završena je ceremonija njegova otvaranja na kojoj su govornici najčešće isticali kako je taj kulturno-povijesni spomenik, uvršten na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, simbol pomirenja u Mostaru i BiH.

Završnoj ceremoniji otvaranja Starog mosta, uz ostale, nazočili su i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

Obraćajući se gostima na ceremoniji, predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je kazao kako se obnovom Starog mosta slavi pobjeda mira i suživota u Mostaru i BiH. Po Tihićevim riječima, Stari most je simbol zajedničkog življenja i temelj BiH gdje se susreću civilizacije Istoka i Zapada.

Visoki međunarodni predstavnik i posebni predstavnik EU u BiH Paddy Ashdown je kazao kako obnova Starog mosta znači pobjedu nade nad nesrećom. Razaranje Starog mosta, nastavio je Ashdown, uvjerilo je cijeli svijet o veličini zla koja se dogodila u BiH.

"Sustavno granatiranje Starog mosta simbolizira razaranje ljudske kvalitete i multietničnosti po kojoj je BiH bila poznata", rekao je Ashdown, dodavši kako obnova Starog mosta simbolizira povezivanje razdvojenih zajednica. Istaknuvši kako obnova Starog mosta prelazi granice BiH, Ashdown je svoj govor zaključio riječima: "Ovim mostom možemo dokazati pobjedu nad granicama".

Predstavnik Svjetske banke Shengman Zhang je kazao kako će obnova Starog mosta doprinjeti prosperitetu BiH i susjednih zemalja.

Na večerašnjoj ceremoniji, osam skakača je s bakljama u rukama izvelo prve skokove s 28 metara visokog obnovljenog luka mosta u Neretvu što je posebice burno pozdravljeno.

Tijekom večeri, uz vatromet koji je osvijetlio mostarsko nebo, izveden je kulturno-zabavni program koji je, između ostaloga, uključio folklorne skupine, dječje zborove, vojne orkestre iz Turske i Austrije, te njemački pjevački zbor.

Cijeli dan u Mostaru su provođene iznimne mjere osiguranja.

Svečanosti koja je započela u devet sati navečer nazočilo je nekoliko tisuća osoba, kao i izaslanstva brojnih zemalja i međunarodnih organizacija. Princ Charles prošetao je tijekom dana po Starom mostu i izazvao veliku pažnju nazočnih.

Visoki dužnosnici Europske unije i UN-a, koji su doputovali u Mostar na svečanost, pozvali su tijekom dana bosanskohercegovačke zajednice na pomirenje.

"Neki se još protive pomirenju. Ipak, naša nazočnost ovdje simbolizira pomirenje", rekao je u priopćenju posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Jacques Klein.

Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten ohrabio je hrvatske i muslimanske studente u Mostaru da pokažu u budućnosti da su "kulturne razlike snaga a na razlog za međusobno ubijanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙