FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ASHDOWN: BIH MOST IZMEĐU EUROPE I ISLAMSKOG SVIJETA

MOSTAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik uBiH Paddy Ashdown je izjavio kako je obnovljeni Stari most u Mostarukamen temeljac za obnovu BiH kao multietničke države, a sama BiH možepostati simboličan most, kako se izrazio, između Europe i islamskogsvijeta.
MOSTAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown je izjavio kako je obnovljeni Stari most u Mostaru kamen temeljac za obnovu BiH kao multietničke države, a sama BiH može postati simboličan most, kako se izrazio, između Europe i islamskog svijeta.

Ashdown je to rekao sinoć na simpoziju što ga je u povodu otvaranja Starog mosta u Mostaru organizirao Istraživački centar za islamsku povijest iz Istambula.

Po Ashdownovim riječima Bosna i Hercegovina može pomoći uklanjanju "pogrešnih stereotipnih shvaćanja koja su islamski i zapadni svijet razvili jedni o drugima. Pokazalo se da su pogriješili oni koji su predviđali da će bosanskohercegovački Muslimani okrenuti leđa Europi, te da su napori muslimanskog stanovništva u BiH jednako kao i u drugim zajednicama, usmjereni na ispunjavanje uvjeta za članstvo u Europsku uniju", istaknuo je Ashdown.

On je dodao kako nakon 11. rujna 2001. godine (teroristički napad na Ameriku) i pored užasa s kojim su se suočili tijekom krvavog sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća, "Muslimani BiH pokazuju da islam može biti vjera koja nije ništa manje europska nego judaizam ili kršćanstvo, a kroz to vidimo kakav je to most koji može postojati između ovih, navodno, sukobljenih civilizacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙