FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: POČELA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O KULTURI

MOSTAR, 19. srpnja 2004. (Hina) - U Mostaru je u ponedjeljak započelajednodnevna konferencija pod nazivom "Kulturna baština - most premazajedničkoj budućnosti" na kojoj će se raspravljati o očuvanjuzajedničke kulturne baštine u zemljama jugoistočne Europe radi većegpovezivanja zemalja regije u toj oblasti.
MOSTAR, 19. srpnja 2004. (Hina) - U Mostaru je u ponedjeljak započela jednodnevna konferencija pod nazivom "Kulturna baština - most prema zajedničkoj budućnosti" na kojoj će se raspravljati o očuvanju zajedničke kulturne baštine u zemljama jugoistočne Europe radi većeg povezivanja zemalja regije u toj oblasti.

To je prva konferencija ministara kulture zemalja jugoistočne Europe. Nazočan je i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić te ministri kulture BiH, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i SiCG.

Otvarajući skup predsjedatelj predsjedništva BiH Sulejman Tihić posebice je naglasio da se konferencija održava nekoliko dana uoči svečanog otvaranja Starog mosta u Mostaru zakazanog za 23. srpnja ove godine.

Tihić je također rekao da se u BiH i zemljama jugoistočne Europe prepliću različiti narodi i kulture, te da svaki obnovljeni objekt vraća povjerenje među njima.

"Vrijeme je da se promjeni stereotip o jugoistočnoj Europi kao konfliktnom području" rekao je Tihić.

On se zauzeo za jačanje tolerancije i međukulturnog dijaloga u zemljama jugoistočne Europe. Tihić je podsjetio posebice na multikulturni karakter Sarajeva i Mostara rekavši kako je Sarajevo europski Jeruzalem u kojem su u neposrednoj blizini katoličke i pravoslavne crkve te džamije.

Konferenciji je nazočan i koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek, a najavljeno je da će se po završetku konferencije potpisati i posebna deklaracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙