FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: u petak premijera "Antigone, kraljice u Tebi" Tonča Petrasova Marovića

SPLIT, 21. srpnja 2004. (Hina) - - Prva dramska premijera ovogodišnjegjubilarnog 50. Splitskog ljeta "Antigona, kraljica u Tebi" TončaPetrasova Marovića, u režiji Matka Raguža, održat će se u petak 23.srpnja u Dioklecijanovim podrumima, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
SPLIT, 21. srpnja 2004. (Hina) - - Prva dramska premijera ovogodišnjeg jubilarnog 50. Splitskog ljeta "Antigona, kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića, u režiji Matka Raguža, održat će se u petak 23. srpnja u Dioklecijanovim podrumima, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tonči Petrasov Marović, jedan je od najznačajnijih splitskih književnika posljednjih pedeset godina i zavrijedio je da mu se na jubilarnom Splitskom ljetu odužimo ovakvom premijerom, kazala je ravnateljica drame Nenni Delmestre. Ta postmoderna tragedija s elementima groteske, uprizorenjem 1981. godine značila je veliki iskorak u koncepciji splitske kazališne smotre, rekla je.

Iznimnu zanimljivost Marovićeva svevremenog teksta o žrtvi u ime morala s vječnim pitanjem "biti ili vladati", pojačava i poveznica s prvim Splitskim ljetom i prvom izvedbom Antigone na Peristilu, kazala je Delmestre. Redateljska palica povjerena je Ragužu kako se, prema Delmestrinim riječima, ne bi upalo u zamku konvencionalne režije.

Sam redatelj kazao je kako se začudio kad mu je ponuđen taj tekst, jer se nikada nije bavio takvim temama. Ali, dodao je, uočio sam sjajno napisane role, vidio mogućnost za odlične glumačke partije, u nekim sam rečenicama osjetio gotovo šekspirijansku snagu. Bilo mo je iznimno zadovoljstvo raditi s odlično okupljenim timom, rekao je Raguž.

Naslovnu ulogu tumači prvakinja Drame splitskog HNK Zoja Odak. Njezinu sestru Izmenu tumači Asja Jovanović, dok je uloga mlade Antigone pripala Jadranki Đokić. Uloga Mante pripala je Bruni Bebić Tudor, Malanipe Andrijani Vicković, a uz njih nastupaju i Nikola Ivošević, Milan Pleština, Ilija Zovko, Josip Zovko, Milivoj Beader, Marin Tudor i drugi.

Glazbu u predstavi, dva songa i niz kompozicija atmosfere potpisuje Tamara Obrovac koja je na konferenciji za novinare kazala kako dosad nije radila na takvoj vrsti predstave, ali da je veseli stečeno iskustvo.

Scenski pokret osmislili su Jasna Frankić Brkljačić i Damir Klemenčić, dok scenografiju potpisuje Ozren Bakotić. Kostimografiju potpisuju Doris Kristić i Elvira Ulip.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙