FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno 50. Splitsko ljeto

SPLIT, 14. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić svečano je večeras na splitskom Peristilu otvorio 50.jubilarno Splitsko ljeto nakon čega je izvedena prva ovoljetna opernapremijera - "Norma" Vincenza Bellinija, u režiji Petra Selema i podravnanjem Ive Lipanovića.
SPLIT, 14. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić svečano je večeras na splitskom Peristilu otvorio 50. jubilarno Splitsko ljeto nakon čega je izvedena prva ovoljetna operna premijera - "Norma" Vincenza Bellinija, u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Ive Lipanovića.

"Čestitam svima koji su ove godine kao i 50 godina unatrag gradili ugled te velike i značajne kulturne manifestacije", poručio je predsjednik Mesić, pokrovitelj ovogodišnjeg Splitskog ljeta. "Zahvaljujući njima i reperetoaru koji je izvođen, nastavio je, Split je postao grad jedne žive umjetničke produkcije, ali i grad publike koja zna i probire. Zato svima koji su pomogli da se i ovo Splitsko ljeto održi, kao i sponzorima, čestitam na tome", kazao je Mesić.

Na svečanosti otvaranja govorili su i ravnatelj splitskog HNK Milan Štrljić, župan splitsko - dalmatinski Kruno Peronja te splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, a ministar kulture Božo Biškupić podsjetio je na bogatu kulturnu povijest Splita i ljude koji su je obilježili, posebno na osnivače Splitskog ljeta bez kojih ne bilo ni ove svečanosti. Poručio je kako bi u budućnosti trebalo još više poraditi na spoju kulture i turizma i festival oploditi suvremenim mogućnostima promidžbe. "Sjajan je, dragocjen i nezaboravan osjećaj naći se u gradu koji kulturu broji stoljećima, kada obilježava pet desetljeća jedne od najstarijih i najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj", naglasio je ministar Biškupić.

Festivalsku zastavu podigli su glumica Dara Vukić, jedna od najstarijih i sudionica gotovo svih Splitskih ljeta i desetogodišnji Roko Sikavica koji nastupa u drami "Pukovniku nema tko pisati" Gabriela Garcie Marqueza.

Nakon toga počela je premijerna izvedba Bellinijeve opere "Norma" koja se, kao i svečano otvaranje, uživo prenosi putem tri video zida na splitskoj Rivi. U naslovnoj ulozi "Norme", pojavljuje se gošća iz Italije Gabriella Morigi, a glavnu mušku ulogu Pollionea pjeva Islanđanin Kristjan Johannsson.

Tijekom 30 festivalskih dana bit će prikazane 53 operne, dramske, baletne predstave i koncerti, od kojih šest premijernih.

U dramskom se programu najavljuju tri premijere od ukupno 11 naslova. Dramu "Antigona, kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića postavit će Matko Raguž, Marquezov roman "Pukovniku nema tko pisati" Nenni Delmestre, a "Mjesec Alabame", trojca Brečić-Brecht-Weill redateljski će oblikovati Marica Grgurinović.

U Split stiže i britanski Madhouse Theatre Company sa "Skraćenim sabranim djelima Williama Shakespearea", a poljski Teatr Provisorium izvest će dvije predstave. Goldonijevu "Oštaricu" u režiji pokojnog Marina Carića izvest će riječki HNK Ivana pl. Zajca, dok iz Slovenije dolaze dvije predstave - "Čekajući Godota" iz Nove Gorice, te "Ćelava pjevačica" iz Maribora.

Balet će se premijerno predstaviti naslovom "Plesovi Erosa" na glazbu Wagnera i Orffa koreografa Milka Šparembleka. Kao baletna senzacija najavljeno je i gostovanje izraelskog Kibbutz Contemporary Company s predstavom "Screensaver" u koreografiji Ramia Be'era i indijske Orissa Dance Academy s klasičnim indijskim plesom, a premijerno će biti prezentirani i rezultati 2. međunarodne plesne radionice.

Među glazbenim atrakcijama bit ćei koncert Zagrebačke filharmonije koji će prvi put izvesti izvornu verziju 5. simfonije Gustava Mahlera i nastup jazz trija Matije Dedića.

Na splitskoj Rivi večeras će, nakon premijere "Norme", nastupiti skupina TBF.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙