FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana sjednica Festivalskog vijeća uoči početka 50. Splitskog ljeta

SPLIT, 14. srpnja 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićpredsjedao je danas, uoči svečanosti otvorenja 50. jubilarnogSplitskog ljeta, svečanom sjednicom Festivalskog vijeća na kojoj jenaglasio kako je riječ o velikoj obljetnici koja će "kulturni životgrada i Hrvatske obogatiti uistinu velikim i značajnim doživljajima".
SPLIT, 14. srpnja 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić predsjedao je danas, uoči svečanosti otvorenja 50. jubilarnog Splitskog ljeta, svečanom sjednicom Festivalskog vijeća na kojoj je naglasio kako je riječ o velikoj obljetnici koja će "kulturni život grada i Hrvatske obogatiti uistinu velikim i značajnim doživljajima".

Program ovogodišnjeg Splitskog ljeta, prema riječima ravnatelja splitskog HNK Milana Štrljića, primjeren je velikom jubileju, onakav je kakvim smo ga htjeli i jamči mjesec dana radosti pod geslom "Tradicija u suvremenosti".

Do 14. kolovoza publici će biti prikazane 53 operne, dramske, baletne i koncertne predstave od kojih šest premijernih.

Osvrnuvši se na, kako je rekao, "nesretan događaj" - pad reflektorskog utega na Peristilu koji je oštetio stepenice katedrale Svetog Dujma, ministar Biškupić kazao je kako to možda treba shvatiti kao "zadnji udarac" koji će potaknuti da se ovako veliki događaji više ne odvijaju na Peristilu nego na nekom drugom prostoru koji će moći primiti puno više ljudi i gdje s neće ugrožavati kulturna baština.

Ravnatelj Štrljić kazao je kako je problem u zastarjeloj i prastaroj tehnici, a ne u teškoj scenografiji, kako tvrde konzervatori. Prostor Peristila, naglasio je, uistinu jest premali i prerastao je značaj festivala, no, "s obzirom da je Peristil obilježio proteklih 50 godina, smatrali smo kako je obljetnicu primjereno i obilježiti otvaranjem na tom prostoru".

Na sjednici Festivalskog vijeća bilo je riječi i o mogućnostima za uređenje drugih prostora koji bi služili splitskom HNK i omogućili njegov razvoj, poput preuređenja centralnog skladišta u prostor za dramu s 250 sjedećih mjesta, čime bi se mogao osigurati bogatiji i drugačiji program tijekom kazališne sezone.

Ministar Biškupić kazao je kako Split to svakako zaslužuje, no, ne bi se, poručio je, smjelo ostati samo na lijepim prigodnim riječima, nego treba povući odlučne poteze u tom smjeru, što je i zadaća Ministarstva kulture u skladu s programom ove Vlade.

Pedeseto Splitsko ljeto svečano će večeras na Peristilu otvoriti predsjednik republike Stjepan Mesić nakon čega će premijerno biti izvedena Bellinijeva opera "Norma" u režiji Petra Selema pod ravnanjem Ive Lipanovića.

Prije svečanog otvaranja ministar Biškupić otvorit će dvije izložbe - retrospektivu scenografija u povodu 40 godina umjetničkog rada autora Mije Adžića u Palači Milesi, te izložbu ulja i kombinirane tehnike Vasilija Jordana u Galeriji Kula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙