FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženome za krađu biste Ivana Gorana Kovačića produljen pritvor do pravomoćnosti presude

KARLOVAC, 21. srpnja 2004. (Hina) - - Izvanraspravno vijeće Općinskogsuda u Karlovcu prihvatilo je danas prijedlog Općinskog državnogodvjetništva i devetnaestogodišnjem Stjepanu Matanu iz Karlovca,optuženom za krađu biste Ivana Gorana Kovačića s postolja predkarlovačkom knjižnicom, produljilo pritvor sve do pravomoćnostipresude, uz preispitivanje te odluke najmanje jednom mjesečno.
KARLOVAC, 21. srpnja 2004. (Hina) - - Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Karlovcu prihvatilo je danas prijedlog Općinskog državnog odvjetništva i devetnaestogodišnjem Stjepanu Matanu iz Karlovca, optuženom za krađu biste Ivana Gorana Kovačića s postolja pred karlovačkom knjižnicom, produljilo pritvor sve do pravomoćnosti presude, uz preispitivanje te odluke najmanje jednom mjesečno.

Razlog za izricanje tako teške mjere pritvora jest mogućnost ponavljanja djela te ponašanje optuženika u centrima za odgoj u koje je bio upućivan kao maloljetnik, objasnili su sudac za mladež Ante Ujević i istražni sudac Ivan Perković.

Budući da je Stjepan Matan u pritvoru, njegov će predmet imati prioritet pa će prva rasprava biti zakazana najkasnije u drugoj polovici kolovoza ove godine, rekao je sudac Ujević.

Optužni prijedlog Matana tereti za djelo teške krađe jer se radi o visokoj materijalnoj šteti i kulturnoj vrijednosti ukradenog predmeta, rekao je Ujević.

Brončana bista koju je Stjepan Matan ukrao 16. srpnja djelo je akademskog kipara Vojina Bakića, a vrijednost djela iznosi oko 100.000 kuna.

Posebna okolnost za produljenje pritvora sve do pravomoćnosti presude je i podatak da je Matan kao maloljetnik već puno puta počinio kaznena djela provalnih krađa i krađa motornih vozila, prvenstveno automobila. Zbog toga je 2001. godine bio osuđen na odgojnu mjeru u Centru za odgoj otvorenog tipa u Karlovcu, ali je zbog toga što je bježao mjera bila preinačena u težu, u Odgojnom zavodu u Turopolju, koji je zatvorenog tipa. Tamo je boravio od prosinca 2001. do kolovoza 2003. godine.

Matan je u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu priveden jučer, 20. srpnja. Za djelo teške krađe umjetnine zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙