FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREB: CESTOVNI KRADLJIVCI OPLJAČKALI NJEMAČKE TURISTE

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) -

Trojica nepoznatih kradljivaca opljačkali su jučer na autocesti kod naplatnih kućica Ivanja Reka dvoje njemačkih turista, što je 13 takav slučaj ove godine na zagrebačkom području.

Bračni par iz Njemačke vozio se jučer između 6 i 7 sati autocestom kada ih je dva do tri kilometra od naplatnih kućica sustigao automobil "Nissan Primera", srebrne boje, najvjerojatnije slovenskih registarskih oznaka, u kojem su bila trojica muškaraca. Suvozač u tom automobilu rukama je njemačkim turistima gestikulirao da je zadnji kotač njihovog "Mercedesa C180" u kvaru, pa su se supružnici, ne sluteći što ih čeka, zaustavili. Isto su učinila i trojica neznanaca od kojih je jedan turistima pokazivao navodni kvar, dok je drugi s prednjeg sjedišta ukrao torbicu s novcem. Njemački supružnici oštećeni su za oko 18.000 kuna.

Obrazac cestovnih pljački, odnosno, kako u policiji kažu, drskih krađa, u svim je slučajevima gotovo isti. Dvojica ili trojica nepoznatih muškaraca presreću žrtvu i gestikulacijom ili dovikivanjem upozoravaju da joj je zadnji kotač zapaljen, probušen ili u kvaru. Nakon što se žrtva zaustavi, jedan od kradljivaca joj odvraća pažnju, a drugi iz automobila krade torbice i ruksake. Mete kradljivaca u pravilu su stranci, a žrtve bi krađu primijetile tek nakon što bi se lopovi udaljili svojim automobilom.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 13 takvih krađa na zagrebačkoj obilaznici i autocesti Zagreb-Slavonski Brod, a lani u istom razdoblju 22. U policiji kažu da je to smanjenje rezultat uhićenja četiri skupine kriminalaca u proteklih godinu dana, a pretpostavlja se da postoji još pet takvih skupina na zagrebačkom području.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je policija od početka svibnja, odnosno s početkom turističke sezone, zbog takvih krađa, pojačala ophodnje na autocestama.

Sudeći po policijskim statistikama, osim na zagrebačkom području, cestovni kradljivci vole "operirati" i na državnoj cesti D1, koja preko Karlovca vodi prema obali. No, za razliku od zagrebačkih, tamošnji kradljivci žrtve nalaze na odmorištima, benzinskim postajama i parkiralištima brojnih restorana uz cestu, a posebno koriste priliku kada turisti zastanu promjeniti gume na kotačima.

Na karlovačkom području ove je godine bilo pet takvih drskih krađa i u svim slučajevima žrtve su vozile automobile stranih registarskih oznaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙