FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: VOJNI SUD ĆE RAZMOTRITI STATUS ZATOČENIKA U GUANTANAMU

WASHINGTON,8. srpnja(Hina) - Poštujući odluku američkog Vrhovnog suda,Pentagon je odlučio uspostaviti vojni sud koji će razmotriti statusblizu 600 zatočenika u Guantanamo Bayu, piše u četvrtak USA Today.
WASHINGTON,8. srpnja(Hina) - Poštujući odluku američkog Vrhovnog suda, Pentagon je odlučio uspostaviti vojni sud koji će razmotriti status blizu 600 zatočenika u Guantanamo Bayu, piše u četvrtak USA Today.

Zatočenici će do 17. srpnja biti obaviješteni da će vojni sud razmotriti njihov status "neprijateljskih boraca" i da mogu postaviti pitanje svojega zatočenja pred američkim sudom, piše list.

Američki Vrhovni sud je nedavno presudio da predsjednik George W. Bush nema pravo na neodređeno vrijeme držati zatvorenima strance i američke državljane bez mogućnosti da pravno stave u pitanje svoje zatočenje.

Američka administracija je tvrdila da zatočenici osumnjičeni da su pripadnici al-Qaide i talibani nemaju pravo pojaviti se pred sudom jer su "neprijateljski borci" koji su prekršili zakone ratovanja.

Sudovi za ocjenjivanje statusa boraca sastojat će se od tri "neutralna" vojna časnika bez prethodne veze sa zatočenicima koji će razmotriti slučajeve svakog od, kako se procjenjuje, 595 zatočenika u Guantanamu i odlučiti da li su zakonito u zatvoru kao neprijateljski borci.

Proces ocjenjivanja će započeti 30 dana nakon što časnici dodijeljeni kao pomoć zatočenicima razmotre slučaj i razgovaraju o njemu sa zatočenicima.

Zatočenik će pred vojnim sudom moći svjedočiti, predstavljati dokaze i pozivati i ispitivati svjedoke, ako se može doći do njih, piše USA Today.

Zatočenicima će biti omogućeno da dođu do odvjetnika, ako pred američkim sudom stave u pitanje svoje zatočenje.

Pentagon smatra da će vojni sudovi za ocjenjivanje statusa zadovoljiti zahtjeve Vrhovnog suda. Sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O'Connor je u presudi u slučaju Yassera Hamdija izrazila mišljenje da bi vojni sudovi koji bi odlučivali o statusu zatočenika mogli zadovoljiti nužne zakonske standarde.

Rachel Meerpool, odvjetnica skupine za građanske slobode koja predstavlja 51 zatočenika rekla je da su nove procedure ocjenjivanja statusa "neodgovarajuće i ilegalne i da ne zadovoljavaju presudu Vrhovnog suda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙