FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisani ugovori za gradnju autoceste Zagreb - Macelj

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta i vodstvo poduzeća Autocesta Zagreb - Maceljpotpisali su danas u Zagrebu izmjene i dopune Ugovora o koncesiji iostale prateće ugovore za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb -Macelj.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i vodstvo poduzeća Autocesta Zagreb - Macelj potpisali su danas u Zagrebu izmjene i dopune Ugovora o koncesiji i ostale prateće ugovore za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb - Macelj.

Prema potpisanim izmjenama i dopunama ugovora, koncesija se na 28 godina dodjeljuje trgovačkom društvu Autocesta Zagreb - Macelj. U tom društvu Republika Hrvatska ima 49, a njemačka tvrtka Walter Motorways koju čine Walter Bau i Strabag, 51 posto udjela.

Projekt vrijedan 372 milijuna eura financira se po modelu javno - privatnog partnerstva.

Ukupni paket financiranja sastoji se od četiri kreditne linije: "ECA" kredita od 100 milijuna eura - izvoznog kredita, koji se oslanja na garanciju posebne njemačke državne agencije; "GKA" kredita od 100 milijuna eura koji se oslanja na investicijsku garanciju državne agencije za pokrivanje političkih rizika u ime njemačke Vlade; komercijalnog kredita od 100 milijuna eura, te kredita za obrtni kapital u vrijednosti od 12 milijuna eura.

Republika Hrvatska ulaže dionički kapital od oko 15 milijuna eura, do sada izgrađene dionice tj. njihovu eksploataciju, te godišnji doprinos u visini PDV-a plaćenog na cestarinu.

Autocesta Zagreb - Macelj proteže se od izlaza iz zapadnog zagrebačkog predgrađa Jankomira prema sjeverozapadu do mjesta Macelj na hrvatsko - slovenskoj granici ukupne dužine 59,25 kilometara. Od toga treba još izgraditi 25 kilometara i to 10,1 kilometar poluautoceste i 14,9 kilometara autoceste punog profila. Dovršenje izgradnje planira se do sredine 2007. godine.

Prema ugovoru, tvrtka Autocesta Zagreb - Macelj osigurat će dodjelu podugovora za najveći mogući obim radova hrvatskim podizvoditeljima pod uvjetom da su njihove ponude konkurentne i u skladu s uobičajenim međunarodnim tržišnim uvjetima.

Prigodom potpisivanja ministar Kalmeta naglasio je da su projekt, od njegova početka 1997. godine podržavale sve hrvatske vlade. Kalmeta je istaknuo važnost činjenice da je financijska konstrukcija za izgradnju zatvorena bez državnih jamstava. Po njegovoj ocjeni, uspostavi povoljnih financijskih aranžmana pridonijelo je dobivanje statusa kandidata Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

Ministar je za četvrtak najavio potpisivanje sporazuma između koncesionara Autoceste Zagreb - Macelj i domaćih građevinskih tvrtki za izvođenje radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙