FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRAĐEVINARI: DODJELA POSLA BECHTELU BEZ NATJEČAJA JE NEPRIHVATLJIVA

ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat graditeljstva Hrvatske iUdruga poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca(HUP) smatraju neprihvatljivim dodjeljivanje ugovora za izvođenjeradova tvrtki Bechtel na dionici autoceste Zagreb - Dubrovnik izmeđuDugopolja i Šestanovca bez javnog nadmetanja.
ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat graditeljstva Hrvatske i Udruga poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) smatraju neprihvatljivim dodjeljivanje ugovora za izvođenje radova tvrtki Bechtel na dionici autoceste Zagreb - Dubrovnik između Dugopolja i Šestanovca bez javnog nadmetanja.

Sindikat i poslodavci u zajedničkoj izjavi ističu da su dodjeljivanjem ugovora tvrtki Bechtel bez javnog nadmetanja hrvatski poduzetnici dovedeni u neravnopravni položaj, jer im nije omogućeno sudjelovanje na javnom nadmetanju za dodjelu ugovora o izvođenju radova koji se financiraju sredstvima poreznih obveznika, kako propisuje Zakon o javnoj nabavi.

Građevinari predlažu Vladi da još jednom razmotri odluku o ustupanju radova bez javnog nadmetanja i omogući hrvatskim tvrtkama sudjelovanje u nadmetanju za ustupanje radova na izgradnji dionice Dugopolje - Šestanovac, dugoj 37 kilometara.

U izjavi se podsjeća da Zakonom o javnoj nabavi nisu uređene odredbe koje bi omogućile ravnopravnu tržišnu utakmicu na tržištu građevinskih usluga, koje je Vlada trebala donijeti do krajem siječnja 2001. godine.

Namjeru Vlade da bez javnog nadmetanja dodijeli radova Bechtelu, na današnjoj konferenciji za novinare komentirao je i predsjednik Uprave Industrogradnje Zvonimir Matić. On je ocijenio da je Vlada trebala raspisati javni natječaj, na kojemu, kako je rekao, Bechtel ne bi mogao dobiti taj posao. No, dodao je da je Hrvatska potpuno tržišno otvorena te da su strane tvrtke na razne načine prisutne i u konzorciju hrvatskih građevinskih tvrtki koje sudjeluju u izgradnji autoceste.

Iz Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka doznaje se da bi ministar Božidar Kalmeta razloge dodjele posla Bechtelu trebao pojasniti na konferenciji za novinare koja će se danas održati u Zadru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙