FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUŽNA NIKOZIJA OBILJEŽILA "TUŽNU OBLJETNICU", A SJEVERNA "MIROVNI POTHVAT"

NIKOZIJA, 20. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Zavijanje sirena prekinulo je uutorak rano ujutro tišinu u Nikoziji, posljednjem podijeljenom gradu usvijetu kako bi podsjetilo ciparske Grke i Turke na invaziju turskevojske na sjever otoka prije točno trideset godina.
NIKOZIJA, 20. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Zavijanje sirena prekinulo je u utorak rano ujutro tišinu u Nikoziji, posljednjem podijeljenom gradu u svijetu kako bi podsjetilo ciparske Grke i Turke na invaziju turske vojske na sjever otoka prije točno trideset godina.

Dok se ciparski Turci spominju te invazije kao spasonosnog "mirovnog pothvata" nakon višegodišnjih sukoba između dviju zajednica, njihovi susjedi na jugu obilježili su u utorak "tužnu obljetnicu".

"Mi smo tužni, a oni se vesele", rekla je kratko Eleni Gabriel, ciparska Grkinja i trgovkinja iz Nikozije na pitanje AFP-a.

Sirene su se oglasile u 5.30 u južnoj Nikoziji kako bi podsjetile da su se u taj sat dana 20. srpnja 1974. turske snage iskrcale na otok, kao odgovor na vojni državni udar koji su pripremali ciparskogrčki ultranacionalisti uz potporu Atene, kako bi taj otok pripojili Grčkoj.

Tijekom dana mnogi su ciparski Grci okupljeni na "zelenoj crti" između grčkog i turskog dijela otoka obilježili obljetnicu trominutnom šutnjom, a čuli su se i pozivi na ujedinjenje otoka i odlazak turskih snaga.

Proslava obljetnice dolazi tri mjeseca pošto su ciparski Grci u velikom broju odbacili UN-ov plan za ujedinjenje otoka. Naprotiv, ciparski su Turci na referendumu u travnju masovno glasovali za taj plan.

Nakon tog neuspjeha Republika Cipar (ciparskogrčki dio), jedini međunarodno priznati entitet, ušla je 1. svibnja u Europsku uniju, ostaviši ciparske Turke za vratima Unije.

"Annanov je plan neprihvatljiv za Ciprane, ali neće glasovati protiv plana rješavanja. Mi smo za rješavanje", istaknuo je predsjednik, ciparski Grk Tassos Papadopulos za tisak.

No neki pripadnici dviju zajednica misle da problem nije u puku, već u njihovim vladama koje potiču neprijateljstvo među dvama narodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙