FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELO OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE NEUSPJELOG ATENTATA NA HITLERA

BERLIN, 20. srpnja 2004. (Hina/AFP) - U glavnom njemačkom gradu Berlinuu utorak je počela svečanost obilježavanja 60. obljetnice neuspjelogatentata na nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, na kojoj će najvišinjemački politički dužnosnici odlikovati oko 200 sudionika neuspjeleurote od 20. srpnja 1944. godine.
BERLIN, 20. srpnja 2004. (Hina/AFP) - U glavnom njemačkom gradu Berlinu u utorak je počela svečanost obilježavanja 60. obljetnice neuspjelog atentata na nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, na kojoj će najviši njemački politički dužnosnici odlikovati oko 200 sudionika neuspjele urote od 20. srpnja 1944. godine.

Glavna svečanost održat će se u Benderblocku, dvorišnom prostoru ministarstva obrane, u kojem je nekad bilo Središnje zapovjedništvo snaga Trećeg Reicha, a danas je memorijalni centar. Na tom je mjestu s još trojicom urotnika strijeljan grof Claus Schenk von Stauffenberg iste večeri nakon neuspjelog pokušaja atentata.

"Borba protiv tiranije i vojne agresije, za slobodu i pravdu, temelj je našeg jedinstva u Europi", rekao je u govoru na svečanosti njemački kancelar Gerhard Schroeder, dodavši kako su oni koji su namjeravali ubiti Hitlera predstavljali "drugu Njemačku".

"Njezini najbolji predstavnici poduzeli su akciju na temelju tradicije kršćanskih i ljudskih vrijednosti, uz pruski pečat", kazao je Schroeder.

"Zato je 20. srpnja 1944. jedan od najvažnijih dana moderne njemačke povijesti. To je vrijedno naslijeđe", rekao je.

Schroeder će večeras sudjelovati i na drugoj svečanosti obilježavanja neuspjelog atentata, uz njemačkog predsjednika Horsta Koehlera i nizozemskog premijera Jana Petera Balkenendea, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom i koji će govoriti na tom skupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙