FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

obilježena 63. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog zatvora kerestinec

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - U povodu 63. obljetnice proboja 90logoraša - antifašista iz ustaškog logora u Kerestincu, pokrajZagreba, danas je prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenaca naspomenik žrtvama tog logora odana počast stradalima u proboju u noći s13. na 14. srpnja 1941. godine. #L#
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - U povodu 63. obljetnice proboja 90 logoraša - antifašista iz ustaškog logora u Kerestincu, pokraj Zagreba, danas je prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama tog logora odana počast stradalima u proboju u noći s 13. na 14. srpnja 1941. godine. #L#

Komemorativni skup organizirali su Savez antifašističkih boraca (SAB) Samobora te Zagreba i Zagrebačke županije. Vijence i cvijeće na spomeniku kerestinečkim žrtvama, koji se nalazi u blizini dvorca Kerestinec, položili su predstavnici raznih udruga SAB-a, te Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke partije (SP).

Pred oko stotinjak ljudi govorili su Stjepan Ležajić u ime foruma seniora SDP-a te Filip Erceg u ime Socijalističke partije, nastale iz SRP-a. Borci su se također podsjetili i na lani preminulog Zvonimira Komaricu, posljednjeg od preživjelih logoraša koji su se uspjeli toga dana probiti iz logora.

Od oko 90 zatočenika kerestinečkog logora, koji su u noći s 13. na 14. srpnja 1941. razoružali ustašku stražu i krenuli u proboj logora, spasilo ih se samo 13. U logoru Kerestinec 1941. vlasti NDH-a, zatočile su, a zatim i ubile mnoge hrvatski lijevo orijentirane intelektualce i antifašiste poput Augusta Cesarca, Ognjena Price i Otokara Keršovanija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙