FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

BUKUREŠT - Rumunji se spremaju reći zbogom staroj Daciji 1300, lokalnoj verziji francuskog Renaulta 12, u trenutku kad je njezin konstruktor objavio da će posljednje vozilo tog tipa napustiti tvornicu u srijedu, 35 godina nakon što je proizvedeno prvo. Ukupno je 1.959,640 Dacija 1300 izašlo iz tvornice u gradu Pitesi od kolovoza 1969., kad se temeljem dogovora bivšeg rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua i Renaulta počela proizvoditi pod licencom francuskog konstruktora. Potražnja za tim tipom automobila značajno se smanjila posljednjih godina, a u prvoj polovici ove godine proizvedeno je samo 7140 vozila, 15 posto manje od mjesečnih kapaciteta tvornice koju je 1999. kupio Renault. Nakon napuštanja proizvodnje Dacie 1300, tvornica se može posvetiti proizvodnji Logana, novog modela iz nižeg cjenovnog razreda, čiji je izlazak predviđen za rujan.

KIJEV - Vođa ukrajinske krajnje desnice Dmitro Korčinski u ponedjeljak se središtem Kijeva provezao u oklopnom transporteru kako bi predao svoju kandidaturu za predsjednika države. Vođu organizacije Bratstvo u jednakim je transporterima BTR-40, proizvedenim 50-ih godina prošlog stoljeća, pratilo dvadesetak najgorljivijih pristaša koji su mahali barjacima. Korčinski, koji na izborima 31. listopada nema gotovo nikakvih izgleda za pobjedu, rekao je kako se oklopnim transporterima koristi zato što se "revolucionari voze u robusnim vozilima. Bogati kandidati voze šminkerske Mercedese".

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pohvalio je u ponedjeljak u razgovoru za njemačku tv-postaju N24 njemačke časnike koji su 20. srpnja 1944. pokušali izvesti atentat na Adolfa Hitlera, naglasivši da su oni "uzor" svim Nijemcima. "Pokazali su da je tada postojala i druga, dobra i demokratska Njemačka", rekao je Schroeder uoči 60. obljetnice tog neuspjelog atentata. Dana 20. srpnja 1944. časnici Wermachta, redovne njemačke vojske u doba nacizma, među kojima je bio i karizmatski grof Claus Schenk von Stauffenberg, pokušali su, vidjevši kamo ide III. Reich, ubiti Hitlera u Rastenburgu u istočnoj Pruskoj, u njegovu glavnom stožeru pod nazivom "Vučji brlog". Neuspjeh atentata smatra se "jednom od najvećih tragedija XX. stoljeća".

LJUBLJANA - Slavni austrijski dirigent Carlos Kleiber umro je 13. srpnja u Sloveniji, u 74. godini, i pokopan je u subotu po vlastitoj želji u Konjšici (istočna Slovenija), izvjestila je u ponedjeljak novinska agencija STA. Carlos Kleiber rođen je 3. srpnja 1930. u Berlinu, a umro je nakon duge bolesti, prenosi STA izjavu članova njegove obitelji. Carlos Kleiber kojeg je američki dnevnik New York Times nazvao "najvećim maestrom nakon Artura Toscaninija", ravnao je najuglednijim simfonijskim orkestrima u svijetu, među kojima su orkestri bečke i bavarske opere, njujorške Metropolitan Opere, milanske Scale i londonskog Covent Gardena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙