FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD PONUDILE SRBIJI DOGOVOR O IZRUČENJU RATKA MLADIĆA

WASHINGTON, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene su Države uponedjeljak ponudile novom srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću novidogovor o izručenju ratnog zločinca Ratka Mladića Međunarodnomkaznenom sudu (ICTY) u Den Haagu u zamjenu za mogućnost suđenja zaneke slučajeve u Srbiji.
WASHINGTON, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene su Države u ponedjeljak ponudile novom srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću novi dogovor o izručenju ratnog zločinca Ratka Mladića Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Den Haagu u zamjenu za mogućnost suđenja za neke slučajeve u Srbiji.

U ponedjeljak su SAD izvršile pritisak na Tadića prilikom njegovog prvog posjeta Washingtonu da izruči bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srna ICTY-u, gdje je optužen za genocid nad Muslimanima iz BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Mladić je jedan od ključnih optuženika koje ICTY traži zajedno s četiri vojna i policijska generala optužena za zločine nad Albancima tijekom sukoba 1999. godine na Kosovu.

Trojica od njih - nekadašnji zapovjednik stožera Nebojša Pavković, zapovjednik prištinskog korpusa Vladimir Lazarević i bivši policijski šef Sreten Lukić - žive slobodno u Srbiji. Četvrti, bivši policijski zapovjednik Vlastimir Đorđević je navodno u Rusiji.

"Jasno je da dijelimo zajedničke interese a to je rješavanje pitanja ratnih zločinaca jednom zauvijek. A ono što sam podijelio sa srbijanskim predsjednikom je da je ključ toga Ratko Mladić", kazao je američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper nakon sastanka s Tadićem.

"Ako možemo pronaći način da ga dovedemo u Den Haag, to će otvoriti proces za razgovor o mogućnosti domaćih suđenja za ta četiri generala", kazao je Prosper.

Tadić je priznao pritisak Zapada zbog Mladića. "Jasno je rečeno da je to glavno pitanje u očima međunarodne zajednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙