FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIHIĆ NEĆE U BEOGRAD, TADIĆEVA INAUGURACIJA KAO PROVOKACIJA

SARAJEVO,6. srpnja(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne iHercegovine Sulejman Tihić izjavio je kako neće putovati na svečanostinauguracije Borisa Tadića za novog predsjednika Srbije a diobosanskohercegovačkih medija ocijenio je skandaloznim to što je taceremonija zakazana za 11. srpnja jer je to dan kada se obilježavagodišnjica masakra u Srebrenici.
SARAJEVO,6. srpnja(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je kako neće putovati na svečanost inauguracije Borisa Tadića za novog predsjednika Srbije a dio bosanskohercegovačkih medija ocijenio je skandaloznim to što je ta ceremonija zakazana za 11. srpnja jer je to dan kada se obilježava godišnjica masakra u Srebrenici.

"Svakako neću ići (u Beograd) 11. srpnja a uopće nisam siguran da bi itko od nas iz Predsjedništva trebao ići na inauguracije koje su ispod razine predsjednika države", kazao je Tihić u intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

On je pojasnio kako u svakom slučaju prednost daje nazočnosti na komemoraciji u Srebrenici na kojoj će ove godine biti pokopani i posmrtni ostaci oko tri stotine identificiranih žrtava masakra iz srpnja 1995. godine.

Sarajevsko "Oslobođenje" u utorak na naslovnici konstatira kako je skandalozno to što se netko u Beogradu uopće usudio poslati u BiH poziv za slavlje zakazano za 11. srpnja.

"Nakon devet godina šutnje, u Beogradu slavlje", konstatira ovaj list podsjećajući kako je i beogradska nevladina organizacija "Inicijativa mladih" Tadića u ponedjeljak podsjetila na Srebrenicu '95. zatraživši od novoizabranog predsjednika da se jasno odredi prema počinjenom zločinu.

Boris Tadić nedvojbeno je bio favoriziran u BiH u izbornoj utrci sa Šešeljevim nasljednikom Tomislavom Nikolićem a simpatije je uživao i zbog toga što je rođen u Sarajevu te što je bio jasan u osudi Miloševićeva režima i koketiranja s naconalizmom Vojislava Koštunice.

Nesretno odabrani datum Tadićeve inauguracije, sada je to sasvim sigurno, poslužit će kao povod novih podjela unutar BiH.

Poziv za svečanost upućen je ne samo Tihiću nego i drugom članovima Predsjedništva a dobili su ga i državni dužnosnici iz reda bosanskih Srba te oni iz Republike Srpske. Nema dvojbe kako će srpski političari požuriti u Beograd 11. srpnja dok će bošnjački ići u Srebrenicu. Pri tom će verojatno nastaviti razmjenjivati optužbe za neprimjereno ponašanje tražeći jedni od drugih isprike za zločine počinjene u ratu.

Takva kampanja u BiH je već započela nakon što je Tihić u govoru na pokopu sedamdeset bošnjaka iz Žepča održanom u nedjelju ponovio raniju konstataciju Tadeusza Mazowietskog da su Srbi odgovorni za 90 posto počinjenih zločina u BiH, Hrvati za sedam posto a Bošnjaci za tri posto.

Predsjednik Republike Srpske Dragan čavić odmah je optužio Tihića za raspirivanje mržnje, entitetski premijer Dragan Mikerević zatražio je ispriku a Tihićev kolega iz tročlanog Predsjedništva Borislav Paravac je ocijenio kako je to uvod u nove podjele i sukobe.

Tihićev odgovor bio je da se srpski političari trebaju ispričati jer su svojom pasivnošću prema obvezi privođenja ratnih zločinaca cijelu zemlju doveli u poziciju taoca takvih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙