FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TADIĆ PREUZEO DUŽNOST U NAZOČNOSTI VIŠE OD 40 STRANIH DELEGACIJA

BEOGRAD,11. srpnja 2004.(Hina) - Novi predsjednik Srbije Boris Tadić,nakon što je u nedjelju u Skupštini Srbije pred zastupnicima položioprisegu, u Predsjedništvu Srbije je u nazočnosti brojnih domaćihuzvanika i više od 40 stranih izaslanstava i formalno preuzeo dužnostod dosadašnjeg obnašatelja dužnosti, predsjednika parlamenta PredragaMarkovića.
BEOGRAD,11. srpnja 2004.(Hina) - Novi predsjednik Srbije Boris Tadić, nakon što je u nedjelju u Skupštini Srbije pred zastupnicima položio prisegu, u Predsjedništvu Srbije je u nazočnosti brojnih domaćih uzvanika i više od 40 stranih izaslanstava i formalno preuzeo dužnost od dosadašnjeg obnašatelja dužnosti, predsjednika parlamenta Predraga Markovića.

Na svečanosti u Predsjedništvu Srbije bili su predstavnici SAD-a, Rusije, Grčke, Albanije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske - koju je predstavljao ministar vanjskih poslova Miomir Žužul - Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Francuske, Švedske, Nizozemske, Švicarske, Luxemburga, Španjolske, Portugala, Ukrajine, Latvije, Litve, Nigerije, Južnoafričke Republike, Iraka i Irana.

Na inauguraciji novog predsjednika Srbije nazočni su bili i predsjednik Ustavnog vijeća Francuske Pierre Maseaux, zapovjednik južnog krila NATO-a Gregory Jones, kao i komesar Europske unije Pavel Telicka, ministar vanjskih poslova Bugarske u funkciji predsjedavajućeg OESS-a Solomon Pasi, glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimer, koordinator Pakta za stabilnost Erchard Busek i drugi.

Među brojnim domaćim dužnosnicima bili su i predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjednik parlamenta SCG Zoran Šami, predstavnici Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, srbijanski premijer Vojislav Koštunica s članovima Vlade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i vjerskih zajednica u Srbiji i drugi visoki gosti.

Nakon potpisivanja dokumenta o primopredaji dužnosti predsjednika države, Boris Tadić je poljubio srpsku trobojnicu, te nakon izvođenja neslužbene srpske himne Bože pravde, u svom obraćanju gostima naglasio da će Srbija "krupnim koracima nadoknaditi izgubljeno" na putu prema Europskoj uniji, što je najvažniji cilj i obveza ove generacije srbijanskih političara.

Predsjednik Tadić će se u nedjelju tijekom poslijepodneva u Predsjedništvu Srbije sastati s predstavnicima brojnih međunarodnih izaslanstava.

Mandat predsjednika Republike Srbije traje pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙