FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan program hrvatsko-makedonske suradnje u području znanosti, tehnologije i obrazovanja

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Program suradnje u području znanosti,tehnologije i obrazovanja što su ga danas u Zagrebu potpisali hrvatskiministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i makedonskiministar znanosti i obrazovanja Aziz Položani okvir je zahrvatsko-makedonsku suradnju na tom području u naredne četri akademskegodine.
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Program suradnje u području znanosti, tehnologije i obrazovanja što su ga danas u Zagrebu potpisali hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i makedonski ministar znanosti i obrazovanja Aziz Položani okvir je za hrvatsko-makedonsku suradnju na tom području u naredne četri akademske godine.

Ministri Primorac i Položani izrazili su uvjerenost da će taj program biti poticaj razvoju već tradicionalno dobre hrvatsko-makedonske suradnje u području znanosti, tehnologije i obrazovanja.

S tim u vezi, ministar Primorac spomenuo je i poticaj Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci da se na tome fakultetu otvori Lektorat makedonskoga jezika.

Takvi i slični poticaji, istaknuo je Primorac, pridonijet će većoj suradnji i mobilnosti hrvatske i makedonske akademske zajednice - kako profesora, tako i studenata. Hrvatski ministar podsjetio je i na nedavni tragični događaj - pogibiju makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, rekavši kako je i osobno sudjelovao kao znanstvenik-forenzičar u identifikaciji posmrtnih ostataka pokojnoga makedonskog predsjednika.

Makedonski ministar znanosti i obrazovanja smatra da je danas potpisani sporazum bitan iskorak naprijed u makedonsko-hrvatskim odnosima i početak još kvalitetnije suradnje na zajedničku dobrobit.

Rekavši da postoji više područja na kojima se suradnja može uspostaviti ili poboljšati, ministar Položani posebice je izdvojio suradnju na europskim integracijskim procesima istaknuvši kako su Makedonija i Hrvatska na zajedničkome su putu u Europsku uniju (EU).

Ministar Položani čestitao je Republici Hrvatskoj na dobivenome statusu kandidat za EU, ustvrdivši da su makedonska nastojanja usmjerena prema tom cilju koji je Hrvatska već polučila.

Osim predstavnika dvaju minstarstava, današnjem potpisivanju Programa hrvatsko-makedonske suradnje u području znanosti, tehnologije i obrazovanja nazočio je i veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj Mahi Nesimi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙