FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKI SUD: HODORKOVSKI PREDVODIO ZLOČINAČKU SKUPINU

MOSKVA, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusko državno tužiteljstvo učetvrtak je počelo iznositi optužbu protiv ruskoga naftnog magnataMihaila Hodorkovskog optuživši ga da je predvodio zločinačku skupinukoja se prevarom željela domoći dionica privatiziranih tvrtki.
MOSKVA, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusko državno tužiteljstvo u četvrtak je počelo iznositi optužbu protiv ruskoga naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog optuživši ga da je predvodio zločinačku skupinu koja se prevarom željela domoći dionica privatiziranih tvrtki.

Tom točkom optužnice, koja je navedena u tužbi protiv suokrivljenog Platona Lebedeva, obilježen je početak iznošenja optužbe protiv bivšega izvršnog direktora naftnog giganta Jukos za prevaru i utaju poreza.

Usporedno sa suđenjem Hodorkovskom traje istraga u Jukosu kojemu prijeti stečaj, ako ne plati milijarde dolara neplaćenih poreza.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak da je Jukos počeo plaćati dio duga od 3,4 milijarde dolara za 2000. godinu.

Tužitelj Dimitrij Šohin izjavio je da se Lebedev pridružio skupini predvođenoj Hodorkovskim, kojoj je cilj bio ovladati dionicama velikih ruskih kompanija tijekom privatizacije devedesetih godina.

Hodorkovski, jedan od glavnih oligarha koji se obogatio jeftino kupujući dionice državnih tvrtki nakon pada Sovjetskog Saveza i jedan od najbogatijih Rusa, uhićen je u kolovozu prošle godine.

Mnogi misle da je suđenje kazna za njegove političke ambicije te da ono predstavlja prekretnicu u odnosima Kremlja i krupnog kapitala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙